film

Alle films

Il Buco (Film Fest Gent on Tour)

Michelangelo Frammartino

Met Paolo Cossi, Jacopo Elia, Denise Trombin, Nicola Lanza
IT – 93′
Italiaans gesproken – Nederlands/Frans ondertiteld
Film start om 20u00

Tijdens de economische boom van de jaren 60, wordt Europa’s hoogste gebouw opgetrokken in het welvarende noorden van Italië. Aan de andere kant van het land verkennen een groep jonge speleologen Europa’s diepste grot in het ongerepte Calabrië. De bodem van de Abisso di Bifurto, op bijna 700 meter onder de grond, wordt voor het eerst bereikt!  Deze stoutmoedige onderneming wordt niet opgemerkt door de bewoners van het nabij geleden dorp, maar wel door de oude herder van het Pollino plateau. Zijn leven raakt verweven met het avontuur van de groep speleologen.

Elf jaar na zijn vorige film Le quattro volte en achttien jaar na zijn debuut Il dono, heeft de Italiaan Michelangelo Frammartino, opgeleid als architect en beeldend kunstenaar, eindelijk zijn derde lange opus voltooid, Il buco. Net als de vorige twee is dit een precieus, uitgebalanceerd en minimalistisch filmgedicht. Het ‘gat’ uit de titel ziet er inderdaad zo uit: niet meer dan een gat in de grond. Maar daaronder schuilt het Abisso del Bifurto, met zijn bijna 700 meter een van de diepste grotten in Europa. In 1961 besliste een groep speleologen om deze grot in Cerchiara di Calabria in kaart te brengen. Dat lijkt onspectaculair als onderwerp, maar Frammartino, die evenzeer oog heeft voor de transitie van landelijk Italië, vat het in adembenemende beelden. Dat was geen sinecure in een grot waarvan de wanden nog nooit zijn gestreeld door het daglicht. Cinema in zijn puurste vorm.

Il Buco won de Juryprijs op het Filmfestival van Venetië 2021.

Film Fest Gent On Tour
Elke maand laat Film Fest Gent je genieten van een avant-première. Onder de noemer Film Fest Gent On Tourprogrammeren ze de nieuwste films van markante filmmakers. Je krijgt niet zomaar de film te zien. Op alle locaties leidt filmkenner Patrick Duynslaegher samen met een regisseur of gastspreker de film in. Live of via een video-introductie. Je kan de voorstellingen elke 3de dinsdag van de maand bijwonen in Netwerk Aalst.

FFG Wide Angle Elke maand voorziet Film Fest Gent een Wide Angle bij de On Tour-film. Met dit dossier gaan we dieper in op de film, de maker, de thema’s en meer. En dat dankzij teksten in verschillende vormen, door verschillende auteurs én dankzij een gloednieuwe podcast.

Wide Angle: Il Buco binnenkort online

21.06.2022, 20:00