film

Alle films

Il Traditore

van Marco Bellocchio

met Pierfrancesco Favino, Maria Fernanda Candido, Fabrizio Ferracane, Luigi Lo Cascio, Fausto Russo Alesi, Nicola Cali

IT – 151’

Italiaans gesproken, Nederlands/Frans ondertiteld

Straf waargebeurd verhaal over het doorbreken van de omertà.

Begin jaren ’80 bereikt de strijd tussen de verschillende maffiaclans in Sicilië een hoogtepunt. Tommaso Buscetta, een hooggeplaatst lid van de Cosa Nostra, duikt onder in Brazilië. Intussen worden zijn vertrouwelingen één voor één vermoord. Wanneer Buscetta opgepakt wordt door de Braziliaanse politie en vervolgens uitgeleverd aan Italië, neemt hij een beslissing die de geschiedenis zal veranderen: hij zal als eerste de omertà doorbreken en de interne werking van de organisatie publiek maken.

Volgens spijtoptant Tommaso Buscetta verried hij de Cosa Nostra niet toen hij in 1986 tijdens een anti-maffia-operatie honderden van zijn criminele collega’s aan de galg praatte, maar was de Siciliaanse misdaadorganisatie reeds verraden door zijn eigen bazen.

Door in te zoomen op de kroongetuige van de Maxi-zaak brengt Italiaans grootmeester Marco Bellocchio niet alleen een sensationeel stukje van zijn vaderlandse misdaadgeschiedenis weer tot leven maar onderzoekt hij ook wat ‘spijt’ in maffiatermen betekent. Wil Buscetta zijn vel redden, walgt hij van zijn daden of is hij gewoon een mediageile gangster die liever door iedereen intens gehaat wordt dan geliefd te zijn bij enkelen van z’n eigen clan?

Dat onderzoekt Bellocchio in dit realistische ‘achter de schermen’-drama door trefzeker te pivoteren tussen Buscetta’s verleden als ambitieus straatschoffie in Palermo en de oudere gangster die in getuigenbescherming leeft in Amerika.

Ambitieuze, lyrische en intense cinema. Bravissimo.
★★★★ – Bruzz

Marco Bellocchio is een meesterverteller. Sterk.
★★★ – De Standaard

Spannend
★★★ – De Morgen

Intense heftige cinema.
★★★★ – Filmmagie

Voor wie nog eens een maffiafilm in de traditie van “The Godfather” wil zien.
★★★★ – Het Belang van Limburg

31.01.2020, 20:00