film

Alle films

Io Capitano (Film Fest Gent on Tour) + intro + Q&A

Matteo Garrone

Met Seydou Sarr, Moustapha Fall
IT/BE/FR – 121′
Wolof en Frans gesproken – Nederlands/Frans ondertiteld
Voorstelling start om 20u07
Intro (live vanuit FFG) start om 20u15
Kortfilm start om 20u20
Film start om 20u25
Q&A (live vanuit FFG) start om 22u29
Einde voorzien om 22u50

Io Capitano maakt deel uit van de Officiële Competitie van deze editie van Film Fest Gent en is er ook deze avond te zien.  Omdat het de 50ste editie is van het Film Fest Gent mag het nog wat zotter en schakelen we voor de film live naar Gent voor een korte intro van Patrick Duynslaegher met zowel regisseur Matteo Garrone, producent Joseph Rousschop als Amara Fofana, de man op wiens leven deze film deels is gebaseerd. Aansluitend tonen we de kortfilm The Cigarette van Anthony Chen (Ilo Ilo, Wet Season en Drift) met muziek van Abel Korzeniowski (zie A Single Man, Nocturnal Animals en Emily) ihkv 2×25, waarvoor het festival aan 25 componisten vroeg een kort muziekstuk te componeren, waarna 25 filmmakers aan de slag gingen en een korte film maakten. Het resultaat: 25 eigenzinnige films waarbij de muziek de vorm, de vertelling en de textuur inspireerde. Na de film schakelen we terug live naar Gent voor de Q&A.

Door dit live heen en weer schakelen begint onze voorstelling uitzonderlijk om 20:07, maar kom gerust vroeger want ons ‘festivalcafé’ is open vanaf 19u.

Gomorrah-regisseur Matteo Garrone volgt in Io Capitano twee Senegalese tieners op doortocht van Dakar naar Sicilië. Een hallucinante en huiveringwekkende odyssee door de hoopvolle ogen van de jonge migranten, waaronder de ontdekking Seydou Sarr in zijn acteerdebuut. Zowel Garrone als Sarr vielen in de prijzen op het filmfestival van Venetië.

Seydou en Moussa besluiten Dakar te verlaten en hun reis naar Europa aan te vatten, een hedendaagse Odyssee die hen confronteert met de valkuilen van de woestijn, de verschrikkingen van een gevangenis in Libië en de gevaarlijke uitdagingen van de zee.

Io Capitano won op het Filmfestival van Venetië de prijs voor Beste Regisseur voor Garrone en de Marcello Mastroianni Award voor de fenomenale Seydou Sarr.

Film Fest Gent On Tour
Elke maand laat Film Fest Gent je genieten van een avant-première. Onder de noemer Film Fest Gent On Tour programmeren ze de nieuwste films van markante filmmakers. Je krijgt niet zomaar de film te zien. Op alle locaties wordt de film ingeleid, vaak samen met een regisseur of gastspreker. Live of via een video-introductie. Je kan de voorstellingen elke 3de dinsdag van de maand bijwonen in Netwerk Aalst.

FFG Wide Angle Elke maand voorziet Film Fest Gent een Wide Angle bij de On Tour-film. Met dit dossier gaan we dieper in op de film, de maker, de thema’s en meer. En dat dankzij teksten in verschillende vormen, door verschillende auteurs én dankzij een gloednieuwe podcast.

Wide Angle: Io Capitano binnenkort online

17.10.2023, 20:00