film

Alle films

J’accuse

van Roman Polanski

met Jean Dujardin, Louis Garrel, Emmanuelle Seigner

FR/IT – 132’

Frans gesproken, Nederlands ondertiteld

Film start om 20u

Een Polanski grandcru.

Gedurende twaalf jaar heeft de Dreyfusaffaire Frankrijk verscheurd en een grote schokgolf veroorzaakt in de hele wereld.
Juridische fouten, gerechtelijke dwalingen en antisemitisme waren verweven in dit immense schandaal, waarschijnlijk het grootste politiek schandaal van het einde van de 19deeeuw.

J’Accuse vertelt dit relaas vanuit het standpunt van Kolonel Picquart. Wanneer hij aan het hoofd komt van het bureau voor contraspionage, ontdekt hij dat de bewijzen tegen Kapitein Alfred Dreyfus vervalst zijn. Vanaf dan, en met gevaar voor zijn eigen carrière en leven, zet hij alles op alles om de ware schuldigen te ontmaskeren en Alfred Dreyfus in eer te herstellen.

Winnaar van de Zilveren Beer in Venetië.

Een ronduit fascinerende film.
★★★ – De Standaard

Een politieke thriller waarmee Roman Polanski toont hoe briljant hij nog steeds is. ‘J’accuse’ is onmiskenbaar het werk van een grote cineast.
★★★★ – De Tijd

Polanski schrijft een belangrijke historie in J’accuse, een reconstructie van de Dreyfus-affaire. Een urgente film. Actueel brandend als een asielcentrum.
★★★ – De Morgen

Vakwerk! De Dreyfus affaire is met brio weergegeven. Een doeltreffende en strakke politieke thriller.
‘J’Accuse’ weerspiegelt heel actuele vormen van discriminatie.

★★★ – Metro

Een klassieke, historische film, met duidelijke parallellen met 2019: politieke en maatschappelijke polarisering, Jodenhaat, de manier waarop machthebbers de gelederen sluiten om een schandaal toe te dekken.– VRT Nieuws

Wat je ook vindt van de man en zijn daden, je kunt kunst niet veroordelen vanwege zijn maker, of ontkennen dat Polanski ook op zijn 86e een begenadigd vakman is. Je moet al behoorlijk bevooroordeeld zijn om de beheerste mise-en-scène en stijlvolle manier waarop de casus wordt aangekleed glashard te ontkennen.
★★★ – Focus Knack

25.02.2020, 20:00