film

Alle films

Joyland

Saim Sadiq

Met Rasti Farooq, Alina Khan, Sarwat Gilani, Sohail Sameer, Ali Junejo, Salmaan Peerzada, Sania Saeed
PK – 110′
Urdu gesproken – Nederlands/Frans ondertiteld
Film start om 20u00

Joyland is het oudste pretpark van Lahore, de hoofdstad van de Pakistaanse provincie Punjab. Het is een plek waar mensen zoals Haider en zijn zwangere echtgenote Mumtaz graag even al hun zorgen vergeten. Zij leeft dagelijks met de druk die de patriarchale samenleving van Pakistan haar oplegt – ze moet een zoon ter wereld brengen – en hij loopt rond met een groot geheim. Haider werkt namelijk stiekem als achtergronddanser bij Biba, een transvrouw die optreedt in een exotische dansclub. Als hij ook nog eens verliefd wordt op haar, barst er een cultuurclash los die zijn conservatieve omgeving op losse schroeven zet.

Regisseur Saim Sadiq maakt een ijzersterke debuut. Joyland was de eerste Pakistaanse film die ooit in de officiële selectie van Cannes werd vertoond. De film won er zowel de Jury prijs in de Un Certain Regard sectie als de Queer Palm voor beste LGBT, queer of feministische film.

Het ontroerende verhaal, de straffe performances en betoverende beelden zorgen voor een ware filmtrip. Sadiq weeft een complex web van vooroordelen, leugens en maatschappelijke druk met als doel échte verandering teweeg te brengen en conservatieve opvattingen uit te dagen.

In de pers

Vrijheid in denken en liefhebben
★★★ – De Standaard

Regisseur Saim Sadiq verdient lof voor zijn grote moed, zijn levendige fotografie en zijn goede acteursregie.
★★★ – Humo

28.02.2023, 20:00