film

Alle films

Koyaanisqatsi + meditatiesessie + dj’s (ism Barst)

Godfrey Reggio

US – 87′
Meditatiesessie start om 19u30
Film start om 20u30
Aansluitend Ambient dj-sets door De Zoon & Michiel (Spektrum)

Barst en Netwerk Aalst slaan de handen in elkaar voor een avond vol immersie, zen en laid-backness: Meditatie, Koyaanisqatsi en ambient dj’s.
De meditatiesessie van Andy Merckaert brengt je helemaal in balans en rust. Ideaal om erna de klassieker Koyaanisqatsi  op groot scherm te beleven. Na de film verwennen De Zoon & Michiel je met zalige ambient.

Koyaanisqatsi is een profetische film over hoe we de Aarde uitputten en een cinematografisch pleidooi om de ecologische balans te herstellen, met de sublieme muziek van Philip Glass. Een overweldigende film over het moderne leven – razend, hypnotisch en immersief.

‘Het leven uit balans’: dat is wat de Noord-Amerikaanse Hopi-indianen uitdrukken met het woord koyaanisqatsi. Samen met componist Philip Glass en cameraman/co-scenarist Ron Fricke maakte Godfrey Reggio in 1982 zijn beroemde visuele essay over het leven in Noord-Amerika. Het filmen nam drie jaar in beslag, waarna het nog eens drie jaar kostte om de beelden te monteren en van een soundtrack te voorzien. Eerst glijdt de camera traag over woestijnen en canyons in het westen van de Verenigde Staten, dwars over uitgestrekte vlakten en rotsformaties die een beeld geven van de aarde vóór de komst van de mens. Geleidelijk komt die in beeld als ontginner van dat uitgestrekte landschap. Dan toont Reggio waar het hem echt om te doen is – het thema dat hij verder uitwerkte in Powaqqatsi (1988) en Naqoyqatsi (2002): de plaats die mens en technologie innemen in de natuur. Eindeloze verkeersstromen en industriële productieprocessen geven, vaak in versnelling, de schijnbaar zelforganiserende chaos van het menselijk bestaan weer. Ondanks de titel wilde Reggio met Koyaanisqatsi niet een ‘probleem’ verbeelden, maar simpelweg laten zien hoezeer technologie in ons leven vooropstaat.

Het is werkelijk een unieke film: zonder dialoog, zonder acteurs en zonder plot. Maar met beelden én muziek die voor altijd in je hoofd blijven zitten.

In de pers

Een hallucinerend kijk- en luisterspel, zonder één woord dialoog of uitleg.
★★★★ – VPRO

13.01.2023, 19:30