film

Alle films

Kunstzaken: Barbara Rubin and The Exploding NY Underground

van Chuck Smith

Met Barbara Rubin, Jonas Mekas, Andy Warhol

US – 78′

Engels gesproken

Film start om 20u

Geweldige film over Barbara Rubin, een van de meer invloedrijke onbezongen helden van de NY experimentele film scène van de jaren 60 en een echte feministische pionier in cinema en kunst.

Op haar achttiende zond Barbara Rubin een schokgolf door de New Yorkse kunstwereld. Haar experimentele kortfilm Christmas on Earth – de werktitel was Cocks and Cunts – toonde onbeschroomd een reeks expliciete seksscènes. De film bestond uit twee bobijnen die over elkaar geprojecteerd werden, de ene als een insert van de andere. Nog vóór haar dertigste had Rubin de kunstwereld achter zich gelaten. Ze stierf in 1980 aan een postnatale infectie bij de geboorte van haar vijfde kind, ze was 35. Ze was toen al vergeten, maar deze documentaire toont dat ze ondanks haar beperkte output en korte leven een essentiële invloed had op de New Yorkse underground-scene van de jaren ’60: van Andy Warhol via Lou Reed en Bob Dylan tot Allen Ginsberg, allen waren ze onder de indruk van haar. Met deze film krijgt de spirituele dochter van Rimbaud eindelijk de waardering die ze verdient.

Onder de noemer Kunstzaken presenteren we maandelijks straffe documentaires over kunst en kunstenaars. Een ode aan het legendarische tv-programma uit de jaren ’80.

ism Cracking the Frame

28.11.2019, 20:00