film

Alle films

Kunstzaken – Duchamp: Art of the Possible

van Matthew Taylor

Met Marina Abramovic, William Anastasi, Michel Gondry, Bibben Hansen, Jeff Koons

US – 86’

Engels gesproken

Film start om 20u

Wat is kunst?

Een film masterclass over de vader van de conceptuele kunst, Marcel Duchamp. Met interviews met o.a. Jeff Koons, Marina Abramovic, Larry Bell, Ed Rucha, Michel Gondry, Carolee Schneemann.

Marcel Duchamp: Art of the Possible onderzoekt het leven, de filosofie en de impact van Marcel Duchamp, een van de meest invloedrijke modernisten uit het begin van de 20e eeuw. De film ontleedt de erfenis van Duchamp en past deze toe op historische gebeurtenissen en trends in de hedendaagse conceptuele kunst, internet en imitatie-cultuur. De documentaire toont toonaangevende kunstenaars en denkers in de hedendaagse kunstwereld en laat zien hoe de visie van Duchamp het publieke bewustzijn en ons begrip van esthetiek, kunst en de wereld waarin we leven voor altijd heeft veranderd.

Marcel Duchamp: futurist, dadaïst, surrealist. Aanvankelijk begon hij zijn artistieke carrière als neo-impressionistische schilder, vervolgens omarmde hij nog even het kubisme, om in 1912 opzien te baren met het schilderij Nu descendant un escalier, waarop de gefragmenteerde beweging te zien is van een naakte figuur die een trap afdaalt. Destijds een scandaleus werk, maar tegenwoordig wordt het beschouwd als het begin van de modernistische kunst. Het schilderij bracht hem internationale faam.

Rond 1913 zei hij de schilderkunst vaarwel om zich bezig te gaan houden met Readymades, heel gewone objecten die hij losrukte uit de dagelijkse werkelijkheid om ze tot kunst te verheffen: een fietswiel gemonteerd op krukje, een urinoir gesigneerd R. Mutt, een flessendroogrek. Duchamp wilde het begrip “kunst” ter discussie stellen: wanneer is iets kunst en wanneer niet?

Onder de noemer Kunstzaken presenteren we maandelijks straffe documentaires over kunst en kunstenaars. Een ode aan het legendarische tv-programma uit de jaren ’80.

ism Cracking the Frame

24.10.2019, 20:00