film

Alle films

La double vie de Véronique (Film Fest Gent on Tour)

Krzysztof Kieślowski

Met Irène Jacob, Philippe Volter, Sandrine Dumas, Aleksander Bardini
FR/PL – 98′
Frans/Pools/Italiaans gesproken – Nederlands/Frans ondertiteld
Film start om 20u00

Een van de mooiste films aller tijden

Heet jij Véronique of Weronika? Stuur ons een mail en neem gratis je dubbelganger mee.

La double vie de Véronique (1991) was de eerste film die de grote Poolse regisseur maakte na de val van de Berlijnse Muur. Het was ook de eerste Kieślowski-titel waarin de Franse actrice Irène Jacob (Trois couleurs: Rouge, Al di là delle nuvole – van Michelangelo Antonioni) haar opwachting maakte, in een indrukwekkende dubbelrol. Jacob is zowel Weronika als Véronique. De een woont in Krakau, de ander in Parijs. Beiden zijn (klassiek) zangeres die een grootse carrière wordt voorspeld, alle twee hebben dezelfde hartkwaal. Weronika sterft bij een optreden, wat niet zonder effect blijft op Véronique: zij stopt met zingen en ontvangt een cassettebandje van een mysterieuze onbekende.

Zijn we werkelijk uniek? Hoe zouden we reageren als we een dubbelganger ontmoeten die niet alleen uiterlijk maar ook innerlijk op ons lijkt? Wat is identiteit? In hoeverre kunnen we invloed uitoefenen op onze levensloop? Het zijn een paar van de filosofische vragen die Kieślowski stelt, om ze vervolgens in poëtische, bijna droomachtige scènes uit te werken.

Met La double vie de Véronique brak Krzysztof Kieślowski door bij het internationale filmpubliek.

Op het filmfestival van Cannes 1991 ontving de film maar liefst drie onderscheidingen: Beste actrice (Jacob), de Fipresci-prijs van de Internationale Filmkritiek (Kieślowski) en de Oecumenische Juryprijs (ook voor Kieślowski).

Véronique, Weronika…

Iedereen met de naam Véronique of Weronika kan gratis iemand meenemen naar deze film. Stuur een mail naar info@netwerkaalst.be en ontvang een twee tickets voor de prijs van één.

Film Fest Gent On Tour
Elke maand laat Film Fest Gent je genieten van een avant-première. Onder de noemer Film Fest Gent On Tourprogrammeren ze de nieuwste films van markante filmmakers. Je krijgt niet zomaar de film te zien. Op alle locaties leidt filmkenner Patrick Duynslaegher samen met een regisseur of gastspreker de film in. Live of via een video-introductie. Je kan de voorstellingen elke 3de dinsdag van de maand bijwonen in Netwerk Aalst.

FFG Wide Angle Elke maand voorziet Film Fest Gent een Wide Angle bij de On Tour-film. Met dit dossier gaan we dieper in op de film, de maker, de thema’s en meer. En dat dankzij teksten in verschillende vormen, door verschillende auteurs én dankzij een gloednieuwe podcast.

Wide Angle: La double vie de Véronique binnenkort online

In de pers

..troostrijk…tijdloos…prachtig vormgegeven…ontroert en fascineert…in Cannes terecht de prijs voor beste actrice.
★★★★-  NRC Handelsblad)

21.03.2023, 20:00