film

Alle films

La Llorona – GEANNULEERD

van Jayro Bustamante

met Maria Mercedes Coroy, Margarita Kénefic, Sabrina de la Hoz, Julio Díaz, María Telón, Ayla-Elea Hurtado, Juan Pablo Olyslager

GT – 96’

Spaans gesproken, Nederlands/Frans ondertiteld

Film start om 20u

Een krachtig verhaal over lijden, wanhoop, rouw en de gevolgen van de grillige beslissingen van een vrouw.

Netwerk vertoonde eerder al films van Latijns-Amerikaanse filmmaker Bustamante, namelijk Ixcanul, zijn debuutfilm, en Temblores, een film over een homoseksuele man in conversietherapie. Zijn derde en meest recente film, La Llorona, gaat over de gelijknamige urban legend. La Llorona is een van de meest wijdverspreide horrorlegendes in Latijns-Amerika. Het handelt om een inheemse vrouw die verlaten wordt door haar man. In een poging om verder te gaan met haar leven, krijgt ze twee buitenhuwelijkse zonen. Als haar man onverwacht terugkeert, wordt ze verplicht het nodige te doen om zich van haar status als getrouwde vrouw te bevrijden. Bijgevolg verdrinkt ze haar kinderen, waarna ze zelfmoord pleegt uit spijt voor haar gruwelijke daden. God straft haar door haar te laten terugkeren naar de wereld als een verloren ziel, wenend en op zoek naar haar twee zonen. Haar gekrijs beangstigt iedereeen die het hoort. De film La Llorona plaatst de bekende legende in een hedenaagse context.

Alma en haar kinderen werden vermoord tijdens de burgeroorlog in Guatemala. Dertig jaar na de burgeroorlog wordt de ex-generaal Enrique Monteverde, inmiddels een oude man die lijdt aan de ziekte van Alzheimer, berecht en schuldig bevonden voor zijn aandeel in de volkerenmoord. Maar nadat hij tijdens het proces in elkaar zakt en in allerijl naar het ziekenhuis wordt gevoerd, komt hij weer op vrije voeten. Vluchtend voor een uitzinnige menigte demonstranten trekt hij zich terug in zijn luxueuze huis, samen met een loyale bodyguard, zijn kille vrouw, zijn volwassen dochter, hun Indiaanse huishoudster en diens mysterieuze nieuwe bediende Alma. Buiten de muren van het huis weerklinken voortdurend protestkreten, maar in de vroege uurtjes begint Monteverde vreemde dingen te horen en zien in zijn huis.

11.04.2020, 20:00