film

Alle films

La ragazza del futuro

Marta Savina

Met Claudia Gusmano, Fabrizio Ferracane, Francesco Colella, Manuela Ventura
IT – 96′
Italiaans gesproken – Nederlands ondertiteld
Film start om 20u00

Lia is een jonge vrouw die samen met haar ouders in een Siciliaans dorp woont. Ze heeft een sterk karakter en kan moeilijk tegen de aldaar oeroude gebruiken van de jaren zestig. Ze kent al een tijdje de flamboyante Lorenzo, zoon van de burgemeester. Als hij na een aantal maanden terugkeert naar hun geboortedorp pakken ze hun vriendschap weer op. Lorenzo wil duidelijk meer maar Lia is afhoudend. Op een avond schaakt hij haar en neemt haar in zijn berghut, tegen haar wil. Volgens de heersende moraal moet Lia de eeuwenoude traditie van het “herstellende” huwelijk aanvaarden en trouwen om haar eer te redden. Ze accepteert dit niet en voor het eerst in de Italiaanse geschiedenis, trotseert een vrouw de sociale verwachtingen en gaat de strijd aan voor zelfbeschikking!

Naar een waargebeurd verhaal.

De gewoonte om een zogenaamd “herstelhuwelijk” (fuitina) aan te gaan geldt al eeuwen in de wereld en is een manier is om een vrouw te behoeden voor een onzekere toekomst, van eenzaamheid, dat ze verstoten wordt (of afgezonderd moet leven). De film is gemodelleerd naar het ware verhaal van Franca Viola, de eerste vrouw die weigerde te trouwen met degene die haar misbruikte om de eer te handhaven, en zich tegen het herstelhuwelijk keerde.

De regisseuse Marta Savina zegt het volgende over deze geschiedenis “Het was iets waarover ik hoorde praten aan de eettafel toen ik opgroeide, samen met andere soortgelijke verhalen die gebeurden met familieleden van mijn vader en mensen die verbonden waren met zijn familie. De “fuitina” was indertijd een veel voorkomende praktijk, ook ontstaan als een manier om te trouwen zonder toestemming van de familie – maar het werd ook een hele makkelijke manier voor een man om een meisje te krijgen, zelfs als ze dat niet wilde.
Ik heb uiteindelijk alle rechtstukken en transcripties kunnen achterhalen van deze zaak en deze vormden mede de basis van mijn script
”.

De maakster heeft haar film opgenomen in het Siciliaanse Galati Mamertino, het geboortedorp van haar vader en grootvader.

In de pers

Een koppige boerendochter dwingt de toekomst af!
★★★★ – Trouw

Intrigerend verhaal, goed acteerwerk en mooie beelden.
★★★★ – FilmTotaal

12.09.2023, 20:00