film

Alle films

Le Bleu du Caftan

Maryam Touzani

Met Lubna Azabal, Saleh Bakri, Ayoub Missioui
MAR – 118′
Arabisch gesproken – Nederlands/Frans ondertiteld
Film start om 20u00

 

17 mei IDAHOT – Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie

In Le Bleu du Caftan toont regisseur Maryam Touzani (Adam) dat liefde verschillende vormen kan aannemen. De fenomenale acteerprestaties van Saleh Bakri en de Belgische actrice Lubna Azabal (Incendies, Rebel, Adam) zorgen samen met de prachtige cinematografie voor een aangrijpende, warme en universele film.

Halim heeft samen met zijn vrouw Mina een traditionele kaftanwinkel in de medina van Salé, Marokko. Zijn authentieke handwerk levert schitterende kaftans op. Hun hele huwelijk lang leven ze al met een geheim, maar desondanks heeft het echtpaar een enorme genegenheid voor elkaar. Mina’s ziekte en de komst van Youssef, een nieuwe leerling die het vak wil leren, zorgen er voor dat dit fragiele evenwicht onder druk komt te staan. Verenigd in hun liefde, helpen ze elkaar om hun angsten onder ogen te zien.

Le Bleu du Caftan was geselecteerd voor het Filmfestival Oostende 2023. In Cannes werd de film met een staande ovatie ontvangen en won hij de FIPRESCI-prijs in het Un Certain Regard-programma.

ihkv IDAHOT – Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie

ism Jongsocialisten Aalst en Linx+

In de pers

Een aanmoediging om lief te hebben, over alle grenzen heen.
★★★★ – Humo

Met blikken en gebaren vertellen ze wat niet wordt benoemd en verraden ze wat hun personages niet gezegd krijgen.
★★★ – Knack Focus

In een warme fotografie brengt de maakster met zorg de kwetsbaarheid van de onderlinge verhoudingen in beeld.
★★★ – De Standaard

‘Le Bleu du Caftan’ glijdt even teder en geduldig over de relatie tussen de echtgenoten als Halims handen over de stof en gouddraad die hij naait.
– De Tijd

17.05.2023, 20:00