film

Alle films

Les Hirondelles de Kaboul

van Zabou Breitman & Eléa Gobbé-Mevellec

Met Simon Abkarian, Hiam Abbass, Swann Arlaud, Zita Hanrot

FR – 80′

Frans gesproken, Nederlands ondertiteld

Film start om 20u

Zomer 1998. Kaboel ligt in puin en wordt geregeerd door de Taliban. Moshen en Zunaira zijn jong en houden zielsveel van mekaar. Ondanks het dagdagelijkse geweld en de ellende willen ze blijven geloven in een mooie toekomst. Een klein, onnozel gebaar van Mohsen zal hun leven echter voorgoed veranderen.

Les Hirondelles de Kaboul (The Swallows of Kabul) is de vijfde speelfilm van Zabu Breitman; met coregisseur Eléa Gobbe-Mevellec (Ernest and CélestineThe Rabbi’s Cat) koos ze voor de animatietechniek om de bekroonde roman Les hirondelles van de Algerijnse schrijver Yasmina Khadra te verfilmen. De delicate aquarelsequenties maken de desolate sfeer van Kabul onder de Taliban invoelbaar, maar reflecteren ook een menselijkheid die zelfs in de meest beroerde omstandigheden bewaard blijft.

Mensen op de vlucht zijn voor sommigen slechts cijfers die de polarisatie moeten voeden. Zijn stellen zich niet de vraag hoe groot de wanhoop wel moet zijn van iemand die alles achterlaat wat hem of haar vertrouwd en lief is. Zelfs een pakkende film als Les Hiraondelles de Kaboul kan hun empathie niet afdwingen, hooguit verlangen.
★★★★ – De Standaard

Een prachtig getekende, naar de ziel klauwende animatiefilm.
★★★★ – Humo

De impressionistische, subtiele aquarelstijl creëert ademruimte, stimuleert empathie en zorgt voor lichtheid.
★★★ – Knack Focus

19.11.2019, 20:00