film

Alle films

Les Misérables

van Ladj Ly

met Al Hassan Ly, Alexis Manenti, Almamy Kanouté, Damien Bonnard, Issa Perica

FR – 105’

Frans gesproken, Nederlands ondertiteld

Film start om 20u

Een bom van een film.

Stéphane, nog maar net verhuisd van Cherbourg naar Parijs, komt terecht in de anti-criminaliteitsbrigade van Montfermeil in het 93ste arrondissement. Hij ontmoet er Chris en Gwada, zijn nieuwe ploegmaten en twee ervaren flikken. Al snel ontdekt Stéphane de spanningen tussen de verschillende bendes van de wijk. Wanneer ze tijdens een interventie de controle dreigen te verliezen, filmt een drone hun kleinste daden en acties.

Vergeet het epische kat-en-muisspel tussen Jean Valjean en zijn aartsvijand Javert. Hoewel Ladj Ly enkele thema’s uit Victor Hugo’s 19e-eeuwse klassieker Les Misérables tot een gelijknamig politiedrama versnijdt, schetst de Fransman in zijn debuutfilm toch een ander beeld van Parijs. “Een eeuw later is er nog altijd veel miserie”, zei Ly tijdens Cannes, “en politiegeweld is er schering en inslag.” Zeker in Montfermeil, de banlieue waar ook Hugo’s roman zich gedeeltelijk afspeelt en waar zwarte jongeren nog dagelijks onrechtmatig behandeld worden. Vooral dat laatste wil Ly in zijn sociaalkritisch drama belichten.

De strafste film over de Parijse buitenwijken sinds La Haine van Mathieu Kassovitz

Les Misérablesis een explosieve en aangrijpende film die de jury van Cannes knock-out sloeg. De film won er dan ook terecht de Prijs van de jury.

21.01.2020, 20:00