film

Alle films

L’ÉVÉNEMENT

MET LUANA BAJRAMI, SANDRINE BONNAIRE, LOUISE CHEVILOTTE, ANAMARIA VARTOLOMEI

FR – 100′

FRANS GESPROKEN – NEDERLANDS ONDERTITELD

FILM START OM 20U00

PICL (VANAF 11/05)

Het verhaal van Anne, een piepjonge vrouw die besluit een abortus te laten plegen om haar studies af te maken en te ontsnappen aan het sociale lot van haar familie. Het verhaal van Frankrijk in 1963, van een maatschappij die het verlangen van vrouwen veroordeelt, en seks in het algemeen. Een eenvoudig en hard verhaal dat de weg schetst van iemand die besluit tegen de wet te handelen. Anne heeft weinig tijd meer, de examens naderen, haar buik wordt ronder…

De film won de Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië, en is bewerkt naar het gelijknamige boek van Annie Ernaux. Tegelijk met de film verschijnt opnieuw de Nederlandse vertaling van de roman: Het Voorval.

Een hartverscheurende maar ook een hartveroverende film.
De Standaard – ★★★★

De schitterende Anamaria Vartolomei staat er moederziel alleen voor, maar tegelijk zie je hoe er in haar een grote innerlijke kracht wakker wordt – de kracht van de Vrouw die het recht opeist om zélf over haar lijf te beslissen.
Humo – ★★★★

L’événement toont wat er gebeurt wanneer vrouwen geen baas zijn in eigen buik. Met abortus snijdt L’événement een beladen thema aan. Maar regisseur Audrey Diwan durft daar nog een ander taboe aan vast te hangen: het vrouwelijke libido.
De Morgen – ★★★★

Gaandeweg zwelt het vrij klassieke L’événement aan tot een thriller, maar dan één van het rauwe, realistische soort, zonder een spat sentiment en zonder prekerigheid.
Focus Knack – ★★★★

Diwan toont zonder te oordelen. Wat ze toont, spreekt echter boekdelen.
Vertigo

05.04.2022, 20:00