film

Alle films

Marlina the murderer in four acts

van Mouly Surya

Met Marsha Timothy, Egy Fedly, Dea Panandra, Yoga Pratama

Indonesie – 90’

Indonesisch gesproken – Nederlands ondertiteld

Kleurrijke, feministische wraakwestern

Marlina is nog maar net weduwe geworden – ze bewaart haar echtgenoot als een mummie in een hoek van de woonkamer- wanneer een lokale bende zich meldt in de afgelegen boerderij. Ze zullen haar beroven, erna verkrachten, maar eerst eisen ze een maaltijd.

Dat dit niet goed kan aflopen voor de ongewenste bezoekers suggereert de titel al. Met het hoofd van de vermoorde bendeleider gaat Marlina op weg naar het politiebureau. Maar daarmee is ze als alleenstaande vrouw op het oerconservatieve en patriarchale Indonesische eiland Sumba nog niet uit de problemen en krijgt Marlina te maken met de revanche van de overlevende bendeleden.

Met betoverende cinemascope beelden van schilderachtige landschappen en een Morricone-achtige filmscore doet de film helemaal denken aan een Western. Maar de jonge regisseuse draait hier de rollen om: de vrouw laat zich niet zomaar slachtofferen en neemt het heft zelf in handen. Deze indirecte commentaar op de situatie van de vrouw in het patriarchale Indonesië en de vrouwelijke solidariteit en zelfredzaamheid geven de film een interessante feministische toets.

16.10.2018, 20:00