film

Alle films

MEMORIA

van Apichatpong Weerasethakul

MET TILDA SWINTON, JEANNE BALIBAR, DANIEL GIMÉNEZ CACHO, JUAN PABLO URREGO

CO/DE/FR/MX/VK – 136′

ENGELS GESPROKEN – NEDERLANDS/FRANS ONDERTITELD

FILM START OM 20U00

PICL (VANAF 13/4)

Dromen zonder te slapen.

Een Schotse vrouw op reis in Colombia begint vreemde geluiden op te merken. Al snel begint ze zich af te vragen waar ze vandaan komen.

Tilda Swinton geeft gestalte aan Jessica, een plantkundige gespecialiseerd in orchideeën. In Bogota bezoekt ze haar zieke zuster. Maar Jessica heeft óók een medisch probleem: zij wordt geplaagd door een geluid dat ze omschrijft als “een betonnen sloopkogel die onder water tegen een metalen muur botst”. Of is het géén medisch probleem? Jessica slaagt er in elk geval niet in de oorzaak van haar tinnitus te vinden. Ze denkt aan een overleden hond die ze niet voldoende aandacht gegeven heeft en de toverformules van een Amazonevolk rond wiens gebruiken haar zus een theaterstuk maakt. Dat klinkt niet erg rationeel, maar wel heel erg à la Weerasethakul. Zijn werk (zowel films als kunstinstallaties) handelt keer op keer over dromen, geesten, de ongrijpbaarheid van het verstrijken van de tijd en het geheugen (in het Spaans: memoria).

Tilda Swinton is subliem in de nieuwe film van Apichatpong Weerasethakul die in 2010 de Gouden Palm won op het Filmfestival van Cannes met Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives. Vorig jaar was hij eindelijk nog eens aanwezig in de competitie in Cannes. Het leverde hem de Juryprijs op voor Memoria.

Een raadselachtig en bezwerend kunstwerk van de Thaise tovenaar Apichatpong Weerasethakul.
★★★★ – De Standaard

Memoria is een mysterieuze mijmering over (én een medicijn tegen) de jachtigheid van ons bestaan. Cinema als meditatie.
★★★★ – De Morgen

Denk rampenfilm zonder ramp. Denk familiedrama zonder drama. Denk thriller zonder thrills. Denk Close Encounters zonder encounter. Of beter nog: denk helemaal niks, en wandel, zoek, dicht en droom mee met Joe Weerasethakul: filmmaker, filosoof en sjamaan in één.
★★★★ – Focus Knack

Wie heeft er nog mindfulness nodig als je ook gewoon naar Memoria kunt kijken?
★★★★ – Humo

Op de duur glijd je samen met hoofdactrice Tilda Swinton in een soort metafysisch delirium. Een vaste camera, een doorleefde vertolking en een geïnspireerd verhaal, meer heb je niet nodig om te zweven.. ★★★★ – Metro

08.03.2022, 20:00