film

Alle films

Mother

Kristof Bilsen

met Pomm, Elizabeth & Maya

BE – 82′

Duits en Thaïs gesproken, Nederlands/Frans ondertiteld

Film + voorbespreking door Annelies Saeys start om 20u

Prachtige film die onze samenleving een noodzakelijke spiegel voorhoudt.

In de Thaise stad Chiang Mai bestaat een uniek verzorgingstehuis voor Europeanen met Alzheimer. De bewoners worden er door Thaise verzorgers intensief en liefdevol begeleid in de laatste fase van hun leven.

In Mother volgt regisseur Kristof Bilsen de Thaise Pomm, die zich ontfermt over de Zwitserse Elisabeth. Elisabeth en Pomm hebben een nauwe band. Pomm leeft noodgedwongen ver weg van haar drie kinderen om financieel voor hen te kunnen zorgen en dat weegt zwaar op haar gemoed. ’s Nachts vertrouwt ze Elisabeth haar angsten toe. Ondertussen besluit ook een familie in Zwitserland om de zorg voor hun moeder Maya, een jonge vrouw met Alzheimer, over te laten aan Pomm.

De film daagt ons uit om na te denken over wat de rol van een moeder is, stelt in vraag wat we aan onze kinderen en onze moeders verschuldigd zijn, en werpt een diepgaande blik op hoe we de meest pijnlijke dilemma’s van het leven met waardigheid het hoofd kunnen bieden. Het brengt ook een verrassend beeld van een verzorgingstehuis dat onze kennis over mantelzorg en zorg voor zieken in een ander daglicht stelt.

Mother werd gefilmd met een uiterst attente observationele aanpak en het uitzonderlijke camerawerk onthult hoe dementie op een verwoestende en bedrieglijke manier een persoon transformeert en degenen die voor deze mensen zorgen emotioneel beïnvloedt.

Mother is een prachtige en pakkende reflectie vol onvergetelijke portretten van mensen die zich doorheen zware uitdagingen worstelen.

Voor de film is er een voorbespreking met Annelies Saeys van Expertisecentrum Dementie Meander

Jurn Verschraegen (expertisecentrum dementie.be) over Mother:
Mother is geen film over zorgverlening van mensen met dementie in Thailand. Deze film gaat over ieder van ons; het is een allegorie van een strijd voor een kwaliteitsvol bestaan. Mother is een film over liefde, onvoorwaardelijkheid en grenzeloze generositeit, een film die onze samenleving, waar nog nauwelijks plaats is voor kwetsbaarheid, een noodzakelijke spiegel voorhoudt.

Willem Lemmens (ethisch filosoof) over Mother:
Mother doet ons nadenken over wat Aristoteles philia noemt: vriendschap die banden smeedt, over de grenzen van landen en generaties heen, zelfs wanneer we radicaal afhankelijk en kwetsbaar zijn geworden.Mother toont waar menselijke waardigheid om gaat: de kwetsbaarheid van de ander dragen … en zich gedragen weten.

24.01.2020, 20:00