film

Alle films

Nelly & Nadine

Magnus Gertten

Met Anne Coesens (stem), Bwanga Pilipi (stem)
BE/NO/SE – 92′
Engels/Frans/Spaans/Zweeds gesproken – Nederlands/Frans ondertiteld
Film start om 20u00

1945. Een vrouw met Aziatische roots kijkt recht in de camera. Nadine Hwang is één van de overlevenden die van het concentratiekamp Ravensbrück naar Zweden werd overgebracht. Een jaar eerder ontmoette ze in het kamp Nelly, de liefde van haar leven. Met bijzondere archiefbeelden wordt het wonderlijke levensverhaal van beide vrouwen verteld, een fantastisch en verrassend liefdesverhaal dat je nooit meer zal vergeten.

In 2007 ontdekte regisseur Magnus Gertten filmarchieven uit 1945. Op de filmbeelden arriveren overlevenden uit Duitse concentratiekampen in het Zweedse Malmö. Eén van hen is Nadine Hwang. Zo stootte hij op het onwaarschijnlijke levensverhaal van Nelly en Nadine. Op kerstavond 1944 ontmoet ze de Brusselse Nelly in het concentratiekamp Ravensbrück. Ze worden op slag verliefd. Door de oorlog scheiden hun wegen, maar de liefde voor elkaar houdt hen overeind. Wanneer ze elkaar na de oorlog terugvinden, besluiten ze om België te verruilen voor Venezuela, waar ze gaan samenwonen. Hun liefdesrelatie houden ze noodgedwongen geheim. Het wonderlijke verhaal van ‘Nelly & Nadine’ wordt verteld vanuit het standpunt van haar kleindochter Sylvie, die het, net als haar moeder, de dochter van Nelly, moeilijk heeft om de geaardheid van haar oma te plaatsen. Sylvie duikt in de persoonlijke archieven van haar grootmoeder en onthult het ontroerende liefdesverhaal van Nelly en Nadine.

In de pers

Het kleurgebruik is adembenemend. Het contrast tussen het grijs-wit van het verleden en de diep verzadigde beelden van het heden is spectaculair.
★★★★ – De Morgen
Hij geeft daarmee niet alleen eerherstel aan Nelly, Nadine en hun monumentale liefde, maar ook aan alle anonieme slachtoffers op archiefbeelden, alle naamloze helden uit het verzet, alle grote liefdes die achter een façade moesten plaatsvinden.
★★★★ – De Standaard
Hun liefdesverhaal zou in elke vorm enigszins aangrijpen. Gertten brengt het tot volle bloei met deugdelijk onderzoek, de noodzakelijke tact en veel filmische finesse.
★★★★ – Focus Knack
Na Nelly & Nadine is het dagenlang op je tong bijten om de hele documentaire niet na te vertellen aan iedereen die je tegenkomt.
★★★★ – BRUZZ

09.12.2022, 20:00