film

Alle films

No Bears

Jafar Panahi

Met Jafar Panahi, Mina Kavani, Vahid Mobasheri, Naser Hashemi, Bakhtiyar Panjeei, Mina Khosrovani
IR – 106′
Farsi gesproken – Nederlands/Frans ondertiteld
Film start om 20u00

Wat als je geen films meer mag maken?

In parallelle liefdesverhalen krijgen twee stellen te maken met de sociale machtsstructuur waarin ze verkeren. Tegelijkertijd raakt regisseur Jafar Panahi ongewild betrokken bij een politieke rel in het dorp, als hij wordt gevraagd een foto te delen van een koppel in een verboden relatie. Het drama escaleert en al snel wordt duidelijk hoe ogenschijnlijk onschuldige artistieke acties, extreme gevolgen kunnen hebben.
Geconfronteerd met zoveel uitdagingen, reflecteert Panahi over het onvermogen zijn thuisland Iran te verlaten. Hoewel het zo eenvoudig lijkt te zijn als midden in de nacht, ergens op een verlaten heuvel, simpelweg over een onzichtbare grens te stappen.

Winnaar van de Speciale Juryprijs op het Filmfestival van Venetië.

In maart 2010 werd de Iraanse regisseur Jafar Panahi gearresteerd nadat hij openlijk steun had betuigd aan de protesten tegen de frauduleuze herverkiezing van Mahmoud Ahmadinejad in 2009. Panahi was de Iraanse overheid al langer een doorn in het oog, met films als The Circle (2000) en Offside (2006), waarin hij onder meer de positie van vrouwen in de streng islamitisch geregeerde samenleving aankaart. Panahi wordt schuldig bevonden aan ‘propaganda tegen de Iraanse overheid’ en veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. Hij krijgt een verbod van twintig jaar opgelegd op het maken van films, het geven van interviews en het verlaten van Iran.

De gevangenisstraf wordt niet ten uitvoer gebracht en sindsdien maakte hij vijf speelfilms en een aantal korte films waarin hij dat verbod tartte en onderzocht. Op 11 juli 2022, nota bene zijn verjaardag, wordt hij echter gearresteerd en verdwijnt alsnog voor zes jaar de beruchte Evin-gevangenis in. Na een korte hongerstaking komt hij op 3 februari 2023 ‘tijdelijk’ vrij op borgtocht.

 

In de pers

NO BEARS is niet alleen zijn meest onomwonden kritische film in jaren, het is ook zijn beste. Alsof zijn benarde positie hem alleen maar scherper, spitsvondiger en gewiekster maakt. De boodschap aan de wereld is luid en duidelijk : kunst laat zich niet muilkorven.
★★★★★ – De Morgen

Speels en geslepen, en verontrustend als een politieke thriller.
★★★★ – De Standaard

 De kracht van cinema is sterker dan een dictatuur. (Film van de week)
– VRT

31.03.2023, 20:00