film

Alle films

Nomadland

van Chloé Zhao

Met Frances McDormand, David Strathairn, Linda May

US – 108’

Engels gesproken – Nederlands/Frans ondertiteld

Film speelt om 20u

Extra vertoning zaterdag 9 oktober, 20u

De 61-jarige Fern gaat de baan op in haar omgebouwde busje. Na de dood van haar man en de sluiting van de lokale fabriek is haar thuisstadje in het landelijke Nevada een spookstad geworden. De plek kan haar niets meer bieden -ook geen troost- en dus wordt ze een hedendaagse nomade, steeds onderweg naar nergens. Tussendoor werkt ze in een magazijn van Amazon, poetst ze wc’s en ontmoet ze andere nomaden, mensen die buiten de conventionele maatschappij leven en het eeuwenoude Amerikaanse landschap doorkruisen.

Nomadland werd dé terechte winnaar van de Oscars. De film won 3 Oscars waaronder deze voor Beste Film. Actrice Frances McDormand kreeg haar derde Oscar (na Fargo en Three Billboards Outside of Ebbing, Missouri) en regisseur Chloé Zhao (The Rider) schreef filmgeschiedenis door als tweede vrouw ooit de Oscar voor Beste Regie te winnen.

Een magnifieke en belangwekkende roadtrip doorheen arm Amerika. Yep, die Oscars zijn gerechtvaardigd. ★★★★★ – HUMO

Drievoudige Oscarwinst maakt nog geen meesterwerk, maar het onvergetelijke Nomadland is dat wel. ★★★★★ – De Morgen

Nomadland is niet zomaar een uitzonderlijke, emotionele roadtrip. Het is een radicale film, op zoek naar een andere manier van filmen – en van leven. ★★★★★ – De Standaard

09.10.2021, 20:00