film

Alle films

R.M.N.

Cristian Mungiu

Met Judith State, Marin Grigore,
RO – 125′
Roemeens gesproken – Nederlands/Frans ondertiteld
Film start om 20u00

 

Vlak voor Kerstmis zegt Matthias zijn baan in Duitsland op om terug te keren naar zijn ouderlijke dorp in Transsylvanië. Hij wil zich meer bezighouden met de opvoeding van zijn zoon Rudi en verlangt er naar om zijn ex-geliefde Csilla weer te zien. Eenmaal thuis aangekomen blijkt de rust in de gemeenschap hevig te zijn verstoord door de komst van buitenlandse arbeiders. Onderliggende angsten, frustraties en conflicten weten al snel door het dunne vernislaagje van ogenschijnlijke kalmte in het dorp heen te barsten.

In de pers

Cristian Mungiu meet de koorts van Europa op met R.M.N., een sluwe slowburner over neoliberalisme, xenofobie en andere wilde beesten. Een radiografisch precieze doorlichting van een Europa in chronische staat van crisis.
★★★★ – Focus Knack

Wat Mungiu hier in essentie laat zien, is dat een zogezegd beschaafd volk elk moment kan veranderen in een naar de rieken en toortsen grijpende meute.
★★★★ – Humo

Een uitdagend metaforisch portret van Europa.
★★★★ – De Tijd

De Roemeense film R.M.N. vertelt een al te bekend verhaal. En het is grotendeels echt gebeurd. Een nieuw pareltje van Cristian Mungiu.
★★★★ – Metro

Genadeloze hersenscan. Gouden Palm-winnaar Cristian Mungiu belicht de duisternis in de mens met R.M.N.. Dit is een regisseur die iets te vertellen heeft over de maatschappij zoals die is, en dat doet op een nieuwe, geheel eigen manier. Hij wordt dan ook op handen gedragen door zijn Europese collega’s; de broers Dardenne zijn al jaren vast co-producenten van zijn films.
★★★ – De Standaard

De rijkdom aan intellectuele pistes die Mungiu in R.M.N. verkent is ontzagwekkend. Dit is zijn meest dense film tot nu toe.
★★★ – De Morgen

29.11.2022, 20:00