film

Alle films

Saint Omer

Alice Diop

Met Kanyiye Kagame, Guslagie Malanda, Valérie Dréville
FR – 122′
Frans gesproken – Nederlands ondertiteld
Film start om 20u00

Rama, een jonge schrijfster, woont het proces van Laurence Coly bij op het hof van assisen in Saint-Omer. Deze laatste wordt ervan beschuldigd haar vijftien maanden oude dochter te hebben gedood door haar tijdens het opkomende tij op een strand in Noord-Frankrijk achter te laten. Maar in de loop van het proces doen de woorden van de beklaagde en de verklaringen van de getuigen Rama’s zekerheden wankelen en ons oordeel in twijfel trekken.

Het is Alice Diops allereerste fictiefilm na tal van maatschappelijk geëngageerde documentaires die een blik werpen op de problemen en ongelijkheden binnen de Franse maatschappij. De regisseur gebruikt het decor van de rechtszaal om de complexiteit van maatschappelijke vooroordelen en onderdrukking, en onderzoekt de verregaande impact van anders-zijn, schaamte en demonisering in een originele en vernieuwende rechtbankfilm.

Het hypnotiserende rechtbankdrama is ook de officiële Franse Oscarinzending. De film won de Grand Prix voor Beste Film op het Filmfestival van Gent. Op het Filmfestival van Venetië won Saint Omer de Zilveren Leeuw: Grand Jury Prize, alsook de Edipo Re Award en Luigi De Laurentius Award voor Beste Debuut.

In de pers

Geen enkele cinefiel kan ‘objection, your honor’ roepen tegen het indringende rechtbankdrama ‘Saint Omer’.
★★★★★ – Focus Knack

‘Saint Omer’ van Alice Diop: Mens en tegelijk ook monster.
★★★★ – Nieuwsblad

‘Saint Omer’: geen rechtbankdrama zoals een ander.
★★★★ – Bruzz

Saint Omer: Beklijvend rechtbankdrama geeft ongeziene kijk op het leven als migrant.
– Vertigo

17.01.2023, 20:00