film

Alle films

Suspiria

van Luca Guadagnino

met Dakota Johnson, Tilda Swinton, Mia Goth, Lutz Ebersdorf, Jessica Harper, Chloë Grace Moretz

IT – 152’

Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

FILM START OM 20U

Met Suspiria geeft Guadagnino een virtuoze, eigen draai aan Dario Argento’s gelijknamige giallo-klassieker – een voornamelijk Italiaans genre op het snijpunt van horror-, thriller- en misdaadfilm. Met strakke interieurs in art deco en koude tinten is zijn beeldtaal gruwelijk uitgekiend. Die stijlkeuze is niet los te haken van de nieuwe historische context: hij situeert Suspiria in het door de Koude Oorlog – en een metershoge muur – verdeelde Berlijn van 1977. Argento’s klassieker kwam niet toevallig datzelfde jaar in de bioscoop. Zijn bloeddoorlopen trip had zich nog afgespeeld in het even provinciale als onbestemde Freiburg. Op de achtergrond donderen nu de terreur en angst voorbij die de links-extremistische Baader-Meinhofgroep veertig jaar geleden zaaide in de Duitse hoofdstad.

Guadagnino is een meester in het opbouwen van een geladen sfeer – denk maar aan A Bigger Splash uit 2015. Voor die film wekte de Italiaan ook al met Dakota Johnson (bekend van Fifty Shades of Grey), die hier als de ingeweken danseres Susie Bannion met verve de hoofdrol op zich neemt. Zij wordt toegelaten op het moment dat de compagnie zich zorgen maakt om de verdwijning van Patricia (Chloë Grace Moretz). In de openingsscène is nog te zien hoe zij als een bezetene aanklopt bij haar psychotherapeut, Dr. Josef Klemperer (een rol voor Tilda Swinton, die er nog twee andere voor haar rekening neemt): “Er is meer in dat gebouw dan wat je kan zien.”

Suspiria is een meesterlijke nachtmerrie met een uitsluitend vrouwelijke cast, die ons tot tweemaal toe sprakeloos achterliet. Het moet gezegd dat Luca Guadagnino in zijn grenzeloze ambitie de kijker veel op zijn bord geeft. Maar wat overtreft een film die zo radicaal en bedwelmend is dat je er niet op uitgekeken raakt?

01.02.2019, 20:00