film

Alle films

System Crasher

van Nora Fingscheidt

met Helena Zengel, Gabriela Maria Schmeide, Albrecht Schuch, Lisa Hagmeister

DE – 118’

Duits gesproken, Nederlands/Frans ondertiteld

Film start om 20u

Sociaal, emotioneel drama over de gebrekken van jeugdzorg.

Benni is een negenjarige wildebras die een trauma opliep tijdens haar jeugd. Dit uit zich in paniekaanvallen en heeft tot gevolg dat ze erg agressief reageert tegenover zichzelf en anderen. Omdat haar alleenstaande moeder, die voor haar jongere broer en zus moet zorgen, haar niet aankan, ontfermen de sociale diensten zich over haar door een gunstige omgeving voor haar te proberen vinden. Benni hunkert naar een warme en permanente thuis. Ze verblijft kort in een pleeggezin, komt een paar keer terecht in het ziekenhuis, maar al snel wordt duidelijk dat er geen permanente oplossing gevonden wordt die werkt. Ondanks de vele inspanningen van maatschappelijk werkster mevrouw Bafané, raken ze geen stap verder. Haar laatste hoop is Micha, een jonge anti-agressiecoach wiens taak het is om Benni naar school te begeleiden. Micha herkent iets van zichzelf in Benni, maar er zijn grenzen aan de hulp die hij haar kan bieden. Hun relatie wordt intenser en na een paar weken samen in het bos te hebben doorgebracht, lijkt een belangrijk keerpunt bereikt te zijn.

System Crasher is een indringend en confronterend emotioneel drama dat aantoont dat de huidige jeugdzorg tekortschiet in de opvang van complexe gevallen. Met deze film snijdt Nora Fingscheidt een problematisch, actueel thema aan over jeugdzorg waar de politiek vooralsnog geen oplossing voor biedt. System Crasher vertelt het verhaal vanuit het standpunt van een tragische figuur als Benni, die de kijker meesleurt in een fantasierijke, onzekere wereld.

System Crasher is de Duitse Oscarinzending die meerdere prijzen won, waaronder een Zilveren Beer op het Filmfestival van Berlijn.

Een wrede beproeving van je innerlijke rechtvaardigheidsgevoel.
★★★★ – De Morgen

‘System crasher’ is een overweldigend lijfelijk en emotioneel portret van een negenjarig, in het roze gehuld meisje, dat telkens opnieuw als een flipperbal door de jeugdzorg stuitert, botst en hard neervalt.
★★★★ – De Standaard

07.03.2020, 20:00