film

Alle films

The Death Of Stalin

Een film van Armando Iannucci

Met Steve Buscemi, Simon Russel Beale, Michael Palin, Rupert Friend, Jason Isaacs…

UK – 116’

Engels gesproken – Nederlands ondertiteld

Hilarische strijd om de macht in het Kremlin

Wanneer de grote leider Jozef Stalin in 1953 het loodje legt, zijn de gevolgen enerzijds hi-la-risch en anderzijds behoorlijk schokkend. Althans in The Death Of Stalin, een Britse satire over de dagen vóór de begrafenis van vadertje Stalin. Dagen die een sardonisch licht werpen op alle waanzin, verdorvenheid en onmenselijkheid van zijn dictatoriale regime. Dagen waarop de mannen uit zijn entourage vechten om de erfenis van de hoogste macht.

Het gekonkel en de machtsspelletjes in het Kremlin zijn koren op de molen van Armando Iannucci, de Schotse maestro van de politieke satire (The Thick of It, Veep). Met een topcast van Engelstalige acteurs toont hij de cynische, door en door verrotte strijd om de macht, die al gauw vooral tussen Lavrenti Beria, de gevreesde voormalige baas van de veiligheidsdiensten, en de gewiekste Nikita Chroesjtsjov blijkt te gaan. Iannucci’s inktzwarte komedie is uitermate geestig, maar laat niet na om ook de gruwelen van Stalins schrikbewind te tonen. Parallellen met de hedendaagse internationale politiek liggen voor het oprapen.

De cast is indrukwekkend. Ianucci kan rekenen op onder meer Steve Buscemi, Jason Isaacs, Olga Kurylenko , Michael Palin, Simon Russell Beale, Paddy Considine en Paul Whitehouse. Het scenario is gebasseerd op de gelijknamige Franse graphic novel van Fabien Nury en Thierry Robin.

Iannucci slaagt erin de historische gebeurtenissen van het Sovjetregime op een accurate manier vorm te geven in een komedie. Dit resulteert in slapstick horror die zowel vermakelijk als verontrustend is. Helaas kan niet iedereen deze aanpak smaken. De film werd nog voor de première verboden in Rusland door het ministerie van Cultuur.

15.06.2018, 20:00