film

Alle films

The Happy Prince

van Rupert Everett

Met Rupert Everett, Colin Firth, Emily Watson

VK/BE/IT/DE – 105′

Engels gesproken – Nederlands ondertiteld

Een gevoelig, uitstekend geacteerd eerbetoon aan moed

Rupert Everett schreef, regisseerde en speelt de hoofdrol in dit aangrijpende drama over de laatste levensjaren van Oscar Wilde. Hij gaat hierbij de hete hangijzers, waar men in vorige biopics in een ruime boog rond liep, niet uit de weg: zijn gevangenisstraf en zijn daaropvolgend leven als banneling in Napels en Parijs.

Na zijn indiscrete affaire met Lord Alfred “Bosie” Douglas, onderneemt diens reactionaire vader, de markies van Queensberry, gerechtelijke stappen. Oscar Wilde moet enkele jaren brommen onder extreem zware omstandigheden. Na zijn vrijlating herneemt hij gewoon zijn destructieve relatie met “Bosie”, tot ongenoegen van zijn naaste vrienden. Het resultaat:
hij speelt het ‘zakgeld’ dat hij van zijn vernederde vrouw krijgt kwijt en ook “Bosie” verliest zijn inkomen. Het is het begin van het einde. Verweven met flashbacks naar Wilde’s
hoogdagen, zien we hem leven in armtierige omstandigheden. Hij is ziek en heeft de shock van zijn gevangenschap en de opgelegde schaamte van sodomie nog niet verwerkt. Hij vergeet wie zijn echte vrienden zijn. In zijn laatste trieste dagen onder het pseudoniem Sebastian Melmoth, entertaint hij 2 jonge knapen met zijn sprookje The Happy Prince, dat hij ooit schreef en las voor z’n eigen kinderen. Het verhaal staat symbool voor Wilde’s eigen passie en mogelijke vergelding. De ongelukkige prins die de eenzame ontdekking doet dat liefde het enige waardige goed is om te verafgoden.

Geregisseerd door Everett die tegelijkertijd de hoofdrol speelt, is deze aangrijpende dramatisering van Wilde’s laatste jaren in ballingschap een krachtige parabel van passie en verlossing. Rupert Everett is prachtig in droomrol als stervende Oscar Wilde.

04.12.2018, 20:00