film

Alle films

The Hate U Give

van George Tillman Jr.

Met Amandla Stenberg, Russell Hornsby, K.J. Apa

US – 133’

Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Hoe het ene goede het andere kwaad oproept in een vergiftigd Amerika.

De 16-jarige Starr Carter woont met haar ouders, broer en halfbroer in een arme, zwarte wijk van Garden Heights. Geen pretje maar het gezin blijft er wonen, want “hier wonen onze mensen”. Maar om de toekomst van de tieners veilig te stellen, lopen ze wel elders school. Op Williamson Prep zitten vooral rijke, witte jongeren. En zo leren de Carters de wereld langs verschillende kanten kennen. Alles gaat goed tot Starrs jeugdvriend Khalil voor haar ogen, zonder reden, wordt doodgeschoten door een agent.

Met The Hate U Give schetst schrijfster Angie Thomas, in een regie van George Tillman Jr., een buitengewone inkijk op de impact van zo’n onrecht in de zwarte gemeenschap. Maar, en daar wordt het pas echt interessant, ze koppelt het ook terug naar de blanke wereld. Waar schoolkinderen – als ware het klimaatspijbelaars – brossen om Black Lives Matter te roepen. Om aan het eind van de rit toch te geloven dat die arme politieagent ook wel bang geweest moet zijn.

The Hate U Give vertrekt uit tragiek, mondt uit in activisme, maar verklaart bovenal de absurde strijd van een ganse gemeenschap. Een eye-opener die het debat, maar ook de haat, bevattelijk maakt. Alleen al daarom zou deze film verplichte kost moeten worden op élke middelbare school.

24.05.2019, 20:00