film

Alle films

The Other Side of Hope

Een film van Aki Kaurismäki

Met Ville Virtanen, Tommi Korpela, Kati Outinen en Timo Torikka
Fi – 98’

De laatste film van Aki Kaurismäki

Khaled, een jonge Syrische vluchteling, belandt in Helsinki. Hopend op een betere toekomst probeert hij er politiek asiel te verkrijgen, maar komt uiteindelijk terecht in het illegale circuit. Vijftiger Wikström, zet een punt achter zijn leven als vertegenwoordiger van heren overhemden en stropdassen. Ook zijn alcoholische vrouw zet hij aan de kant. Dankzij een winnende partij poker vergaart hij een klein fortuin waarmee hij een slechtlopend restaurant ergens in een achterafstraatje in Helsinki koopt. Wikström treft Khaled aan op de binnenplaats van zijn restaurant. Na een kort handgemeen, raken de mannen in gesprek. Wellicht herkent Wikström iets van zichzelf in de gehavende man, want hij besluit Khaled in te huren om voor hem te komen werken. En daarnaast kan Wikström wel een afwasser gebruiken.

Regisseur Aki Kaurismäki (Le Havre, The Man Without a Past) brengt ons met zijn laatste film een actueel verhaal over hoop en menselijkheid op zijn eigen onovertroffen en humoristische wijze.

De originele stijl van Kaurismäki kenmerkt zich door zijn droge humor, scherpe dialogen, memorabele muziek en prachtig gecomponeerde beelden. Met deze parel lijkt de Finse regisseur het hoogtepunt van zijn carrière te hebben bereikt. Voor The Other Side of Hope mocht Kaurismäki de Zilveren Beer voor Beste Regie in ontvangst nemen op het Internationale Film Festival van Berlijn.

21.10.2017, 20:00