film

Alle films

The Rider

Een film van Chloé Zhao

met Brady Jandreau, Derrick Janis, Scott Lane, Tim Jandreau, Lilly Jandreau

US – 104’

Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Uniek emotioneel drama in een poëtische cowboyjasje

Brady is een rijzende ster in de rodeowereld en een getalenteerde paardentrainer. Een val tijdens een rodeo, waarbij een paard zijn schedel verplettert, maakt echter een einde aan zijn veelbelovende carrière. Gedesillusioneerd en wanhopig keert de jonge cowboy terug naar zijn thuis, het Pine Ridge Reservaat in South Dakota. In een poging weer controle te krijgen over zijn lot, gaat Brady op zoek naar een nieuwe identiteit en probeert hij te ontdekken wat het betekent een man te zijn in het hart van Amerika.

In realistische stijl, met adembenemende beelden en poëtische accenten groeit dit verhaal uit tot een intiem portret van een rusteloze, onzekere paardentemmer die zichzelf opnieuw moet uitvinden. In de omgang met zijn ernstig verlamde vriend Lane, zijn eigenwijze zusje en ook met paarden toont hij zijn gevoelige kant, die contrasteert met de vergane glorie van het macho cowboymilieu.

De niet-professionele acteurs spelen versies van zichzelf. De acteur die Brady vertolkt had ook in werkelijkheid een dergelijk ongeluk, en het temmen van een wild paard is niet getrukeerd. Op het filmfestival van Cannes werd deze tegendraadse western onderscheiden met de Art Cinema Award.

Brady Jandreau, Cat Clifford en Lane Scott spelen de hoofdrollen in The Rider van Chloé Zhao (Songs My Brother Taught Me). Het emotionele drama met adembenemende beelden draaide op het Festival de Cannes 2017 in de Quinzaine des réalisateurs en is geselecteerd voor Toronto International Film Festival 2017.

20.04.2018, 20:00