film

Alle films

THE TRAGEDY OF MACBETH

van Joel Coen

MET DENZEL WASHINGTON, FRANCES MCDORMAND, COREY HAWKINS, BRENDAN GLEESON

US – 105′

ENGELS GESPROKEN – NEDERLANDS/FRANS ONDERTITELD

FILM START OM 20U00

Joel Coen voor het eerst zonder zijn broer.

Lord Macbeth krijgt van drie heksen te horen dat hij ooit koning van Schotland zal worden en smeedt vervolgens met zijn vrouw een gewelddadig plan om die voorspelling ook werkelijkheid te laten worden.

Joel Coen verfilmt deze Shakespeare-klassieker zowel sober als overweldigend. En gedraaid in adembenemend zwart-wit, een heel bewuste keuze, want kleur zou volgens Coen met de tekst gaan concurreren. Ook opvallend: Schotland blijft geheel buiten beeld. The Tragedy of Macbeth werd gedraaid in de studio, in een sober decor. Volgens Coen wordt Shakespeare namelijk vaak verpest ‘door al die kamers en kastelen’. Dwars door Coens stilistische ingrepen heen blijft de kern van Shakespeare’s meesterwerk overeind, een tijdloze studie over macht, ambitie en corruptie.

Het superieure Shakespearedrama The Tragedy of Macbeth, met Denzel Washington en Frances McDormand als Lord en Lady Macbeth, is de eerste film die Joel Coen regisseerde zonder zijn broer Ethan.

De film is genomineerd voor drie Oscars waaronder Actor in a leading role (Denzel Washington), Cinematographyen Production Design.

Bovenal tovert Coen het theaterstuk om tot cinema. Uitgepuurde, geabstraheerde cinema die niet in realisme, maar in expressionisme en film noir is gedrenkt. De verbluffende, minimalistische mise-en-scène negeert het middeleeuwse Schotland volledig.
★★★★ – Knack Focus

In dreigende zwart-witfotografie sommeert hij zijn echtgenote Frances McDormand en Denzel Washington om het tijdloze verhaal over verraad en ambitie opnieuw tot leven te wekken.
★★★★ – De Standaard

De beklemmende verfilming van het verhaal van Macbeth voelt aan als een angstdroom.
★★★ – Humo

11.03.2022, 20:00