film

Alle films

This is Not a Burial, It’s a Resurrection

van Lemohang Jeremiah Mosese

PICL

Met Mary Twala Mhlongo, Jerry Mofokeng Wa Makheta, Makhaola Ndebele

LS – 120′

Sesotho gesproken – Nederlands/Frans ondertiteld

Film start om 20u00

Verbluffend en ongewoon sprookje.

This is Not a Burial, It’s a Resurrection vertelt niet alleen het rouwproces van de landelijke bevolking in Lesotho, na de gedwongen verhuis, maar is ook een oproep tot verzet.

In een dorpje in de bergen van Lesotho wacht de 80-jarige weduwe Mantoa op de terugkeer van haar zoon, haar laatst overgebleven familielid. Wanneer ze het bericht krijgt dat hij tijdens zijn werk in de mijn omgekomen is, wordt ze overmand door verdriet en begint ze afscheid te nemen van de wereldse zaken.

Op hetzelfde moment wordt ook bekendgemaakt dat haar dorp moet wijken voor de aanleg van een waterreservoir. Dit zorgt voor een grote verslagenheid bij de andere dorpelingen, terwijl Mantoa hierdoor net haar strijd- en levenslust terug vindt. Deze film is een melancholisch en visueel sterk sprookje dat brandhout maakt van de manier waarop mens en natuur moeten wijken in naam van de vooruitgang.
Regisseur Lemohang Jeremiah Mosese baseerde zich op het leven van zijn grootmoeder – en met haar vele anderen overal in de wereld – die gedwongen werd om weg te trekken uit haar dorp.

Lemohang Jeremiah Mosese is een filmmaker en beeldend kunstenaar uit Lesotho, die nu in Berlijn woont. Met zijn documentaire Mother, I Am Suffocating. This Is My Last Film About You. werd hij geselecteerd voor de Final Cut Workshop op het Filmfestival van Venetië 2018. Hij won zes Awards. Zijn fictiefilm This Is Not a Burial, It’s a Resurrection’(2019) ging in première in Venetië en won prijzen op Sundance.

Sensens of Cinema sprak met Lemohang Jeremiah Mosese tijdens het Sundance festival.

Deze vertoningsreeks gebeurt in samenwerking met MOOOV.

ihkv Please Release Me. Een alternatieve release voor onverdiend onverdeelde films.

 

14.12.2021, 20:00