film

Alle films

Tirailleurs

Mathieu Vadepied

Met Omar Sy, Alassane Diong, Jonas Bloquet
FR/SN – 139′
Frans gesproken – Nederlands/Frans ondertiteld
Film start om 20u00

1917, de Eerste Wereldoorlog is in volle gang en het Franse leger is naarstig op zoek naar mankracht. Jonge mannen uit de toenmalige kolonie Senegal worden ontvoerd en gedwongen te vechten op Europees grondgebied. Bakary meldt zich vrijwillig aan in de hoop zijn 17-jarige zoon terug te vinden, die naar het front werd afgevoerd. Thierno, stilaan volwassen, wordt opgemerkt door de legerleiding en ingezet in het hart van de strijd. Ondertussen wil Bakary niets liever dan zijn zoon levend en wel thuisbrengen.

Tirailleurs opende de Un Certain Regard sectie op het 75ste Filmfstival van Cannes.

Regisseur Mathieu Vadepied is vooral bekend om zijn werk als cameraman voor onder andere het hartverwarmende Intouchables. Hij werd in 1998 geraakt door de dood van de laatste Senegalese Tirailleur, Abdoulaye Ndiaye, op 104-jarige leeftijd, en kwam op het idee dat de resten van de onbekende soldaat in de Arc de Triomphe in Parijs wel eens van een soldaat uit het Franse koloniale rijk in Afrika zouden kunnen zijn, en dat is hem bijgebleven.

Tirailleurs is een impactvolle film, die door middel van een gefictionaliseerd verhaal na meer dan honderd jaar een licht werpt op een vergeten stuk oorlogeschiedenis. Met een beklijvende score door tweemalig Oscarwinnaar Alexandre Desplat.

I.s.m. Vredeshuis Aalst en het ‘Verbond van de Vaderlandse Verenigingen’.

10.11.2023, 20:00