VAF Wildcards on Tour + Q&A

Kortfilms

In aanwezigheid van de makers: Angela Alsouliman, Emma Emily Daelman en Marthe Peters
De Q&A start om 20:00, gevolgd door de vier kortfilms

Jaarlijks worden op het Kortfilmfestival in Leuven de VAF Wildcards uitgereikt, de prijzen voor de beste eindwerken aan de Vlaamse filmscholen. De winnaars van de VAF Wildcards 2023 zijn Orange Flavored Love van Angela Alsouliman, Oxide van Emma Emily Daelman, Kaalkapje van Marthe Peters, Le tarantole dormono sotto le pietre van Giada Cicchetti en Golflengte van Stella Aerts. 

De VAF Wildcards zijn de grootste filmprijzen van het land en een springplank naar een carrière als professioneel filmmaker of scenarist. In NW nodigen we de winnaars uit en kijken we naar hun werk.  

De VAF Wildcard Fictie 2023 gaat naar Orange Flavored Love van Angela Alsouliman (30′), een masterfilm van KASK School of Arts. 

Orange Flavoured Love is een zintuiglijk fictiedrama vol glimlachen, kleuren en geuren. In Mosul zorgt Nawal voor haar zieke moeder Samia. De toestand van de moeder verslechtert omdat er geen medicijnen meer beschikbaar zijn in de stad. In de paar dagen die ze nog heeft, delen Nawal, haar moeder en hun buurvrouw kleine momenten van vreugde. De dames zingen en dansen, ze gebruiken make-up en maken geuren, ze vertellen moppen en lachen te hard. Te midden van ziekte, armoede en oorlog slagen ze erin iets verschrikkelijks om te zetten in iets vreugdevols en schoonheid te creëren waar lelijkheid toeslaat. 

De VAF Wildcard Animatie 2023 gaat naar Oxide van Emma Emily Daelman (6’), een masterfilm van RITCS School of Arts. 

Oxide vertelt het verhaal van twee wezens die elkaar kruisen in een verlaten bushokje. Met vrees en voorzichtigheid zoeken ze toenadering. Er volgt een zoektocht naar intimiteit terwijl ze worstelen met de vage grenzen tussen verbondenheid en scheiding. 

De VAF Wildcard Documentaire 2023 gaat naar Kaalkapje van Marthe Peters (25′), een masterfilm van KASK School of Arts. 

In Kaalkapje kijkt de filmmaker twintig jaar na het overleven van kinderkanker door de lens van haar vaders handycam terug op een periode waarvan ze zich niets meer kan herinneren. In dagboekachtige fragmenten verzet ze zich tegen het idee van ziekte als een metafoor en zoekt ze naar dingen die haar blij maken om te leven. 

De VAF Wildcard Filmlab 2023 gaat naar Le tarantole dormono sotto le pietre van Giada Cicchetti (27’), een masterfilm uit de richting fotografie (beeldende kunsten) van KASK School of Arts. 

De film is geïnspireerd op een ritueel dat in de Middeleeuwen in Zuid-Italië ontstond: Tarantismo, een traditionele magisch-religieuze praktijk voor het genezen van mensen, vooral vrouwen, die last hadden van krampachtige bewegingen die worden toegeschreven aan de beet van een vogelspin. De maker filmt haar moeder en weeft zo een dialoog tussen generaties over moederschap, dochterschap en vrouwelijkheid. Tegelijk speurt ze in Zuid-Italië naar de sporen van dit oude ritueel en de evolutie ervan tot op vandaag. 

06.04.2024, 20:00