film

Alle films

Vitalina Varela

van Pedro Costa

Met Vitalina Varela, Orion Lee, Ventura

PT – 124′

Portugees gesproken – Nederlands ondertiteld

Film start om 20u00

Please Release Me ism Courtisane.

Pedro Costa’s nieuwe film — een aangrijpende studie van rouw en herinnering — is een onvergetelijk portret van Vitalina Tavares Varela, een kwetsbare maar onverzettelijke vrouw die de lange reis van Kaapverdië naar Lissabon maakt om de begrafenis van haar ex-man bij te wonen maar wegens bureaucratie te laat komt. Haar naam en tragische verhaal zijn vertrouwd voor wie Costa’s vorige film zag. In Horse Money dook Vitalina op als een van de verschijningen die Costa’s vaste acteur, Ventura, afwisselend confronteert en bijstaat tijdens zijn zelfonderzoek in een door geesten gekweld sanatorium.

Vitalina Varela breidt, als tweeluik met die eerdere film, de vermenging van persoonlijk en nationaal trauma verder uit en verfijnt Costa’s unieke vorm van onirische eerstepersoonscinema waarin innerlijke stemmen theatraal en luidop gereciteerd worden als gebeden. Ventura duikt hier op als een priester in de greep van een geloofscrisis die doet terugdenken aan zijn angst, trilling en zelftwijfel als slaapwandelende patiënt in Horse Money. Vitalina’s buitengewone présence is nu dramatisch uitgebouwd tot een hypnotiserende hoofdrol die als een smeulende kracht bij- draagt aan het bredere project van Costa’s post-Vanda films om een epische en tegelijk intieme dimensie te verlenen aan de urgente strijd van zij die vergeten worden.

Eindelijk in de bioscoop te zien: de hypnotiserende slow cinema van Pedro Costa
★★★★★ – Focus Knack

Costa’s films zijn er niet op uit om pijnlijke herinneringen op te warmen. Hij wil ze, samen met zijn acteurs, uitdrijven.

  • Phantômas

Vitalina Varela — een even sculpturaal als filmisch werk — transformeert met zijn radicale cinematografie lichamen en gebouwen tot onheilspellende verschijningen, zwevend in een onderwereld tussen dag en nacht, kleur en zwart-wit. Hoewel Vitalina Varela de pijnlijke belasting van liefde en leven laat voelen, onthult de film ook geleidelijk een tedere, bijna optimistische kijk op een gemeenschap waar troost zich een weg zoekt door zijn onderling verbonden muren en steun wordt geboden aan zij die het meest behoeven. (Haden Guest)

Deze vertoningsreeks gebeurt in samenwerking met Courtisane.

ihkv Please Release Me. Een alternatieve release voor onverdiend onverdeelde films.

 

30.11.2021, 20:00