film

Alle films

White Cube

van Renzo Martens

NL – 76’

Lingala/Frans/Engels gesproken – Nederlands ondertiteld

White Cube is de nieuwe, langverwachte film van kunstenaar en filmmaker Renzo Martens (Enjoy Poverty). De film toont de relatie tussen westerse kunstmusea en het geweld van het plantagesysteem. Veel musea zijn gebouwd met winst onttrokken aan plantages. In White Cube scheppen Congolese plantagearbeiders een nieuw precedent. Ze slagen erin het concept van de ‘white cube’ te gebruiken om hun land terug te kopen van internationale plantagebedrijven en het veilig te stellen voor toekomstige generaties.

White Cube volgt de Cercle d’Art des Travailleurs de Plantation Congolaise (CATPC), een coöperatie van plantagearbeiders op een voormalige Unilever-plantage in Lusanga (DRC). De film documenteert hoe de CATPC met succes het destructieve systeem van monocultuur op hun land beëindigt.

Van het gewelddadige plantagesysteem tot de esthetiek van de white cube: de film toont aan hoe musea kunnen dekoloniseren en inclusief worden, op voorwaarde dat de voordelen van het museumwezen terugvloeien naar de plantagearbeiders wiens arbeid de fundamenten van deze instellingen financierde – en soms nog steeds financiert.

White Cube is een spiegel voor de kunstwereld – met alle tegenstrijdigheden van die wereld. Martens heeft zijn werk gedaan door de vinger op de zere plek te leggen” ★★★★ NRC Handelsblad

15.06.2021, 20:00