film

Alle films

Yuli

van Icíar Bollaín

Met Carlos Acosta, Santiago Alfonso, Keyvin Martínez, Laura de la Uz,

ES – 115’

Spaans gesproken, Nederlands/Frans ondertiteld

Film start om 20u

Sympathieke biopic over danser Carlos Acosta

Cuba, jaren ’80. De rebelse Carlos -liefkozend Yuli genoemd door zijn vader- heeft de schoolbanken altijd weten te vermijden en is opgegroeid in de straten van Havana. In de hoop op een beter leven stuurt Pedro zijn getalenteerde zoon naar de Nationale Balletacademie van Cuba. Tegen zijn zin in en ondanks zijn eerste weerstand, wordt Yuli uiteindelijk toch gegrepen door de wereld van het dansen.

Het blijkt het begin van een legendarische carrière. Zo danste hij op zijn 25ste al bij het gerenommeerde Londense Royal Ballet, waar hij onder meer als eerste donkere danser ooit de rol van Romeo op zich nam. Tot op de dag van vandaag wordt Carlos Acosta wereldwijd als een van de beste dansers van zijn generatie beschouwd.

Voor het scenario werkte Icíar Bollaín wederom samen met Paul Laverty, de vaste scenarist van Ken Loach —van Carla’s Song tot Sorry We Missed You (binnenkort in Netwerk).

Sympathieke biopic met vernuftig scenario.
★★★★ – VPRO Cinema

YULI snijdt met zijn mengvorm van fictie en autobiografie interessante thema’s aan. Edilson Manuel Olbera Nuñez, die de jonge, opstandige Carlos speelt, is een echte ontdekking.
★★★ – De Volkskrant

Het Cubaanse antwoord op Billy Elliot.
★★★ Winq Magazine

08.10.2019, 20:00