film

Alle films

Zomerfilm: Da Yie + Cidade de Deus

gekozen door Anthony Nti (De MAKERS)

Netwerk Aalst schotelt je elke zomer de strafste films voor in openlucht. Dit jaar mag het wat meer zijn en tonen we elke vrijdag en zaterdag vanaf zonsondergang openluchtfilms aan de Houtkaai. Bovendien beslis jij (op vrijdag) en de MAKERS (op zaterdag) welke films we draaien.

Cidade de Deus van Fernando Meirelles & Kátia Lund

met Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino, Phellipe Haagensen, Douglas Silva

2002 – BR

130′ – Portugees gesproken, Nederlands ondertiteld

Film start om 20u00

Cidade de Deus was in de jaren 1960 een sociaal huisvestingsproject in de achterbuurten van Rio De Janeiro. Begin jaren tachtig groeide het uit een van de meest gevaarlijke plaatsen van de stad. Fernando Meirelles koos ervoor om niet de geschiedenis van deze plek te vertellen, maar wel de mensen te schetsen die in deze buurt leven. Het hoofdpersonage is Busca-Pé, een arme zwarte jongen, te bang en fragiel om een verstoteling van de maatschappij te worden, maar ook te slim om tevreden te zijn met een onderbetaald baantje. Hij groeit op in een erg gewelddadige omgeving en de kansen om hogerop te raken zijn er schaars. Tot hij ontdekt dat hij de realiteit op een andere manier kan bekijken: als kunstenaar. De fotografie wordt zijn redding… Dankzij Busca-Pé’s blik wordt doorheen al het geweld zichtbaar dat ook een greintje menselijkheid nog kans heeft.

Da Yie van Anthony Nti

met Prince Agortey, Goua Grovogui

2019 – BE

20′ – Engels/Frans/Asante Twi, Nederlands ondertiteld

In Ghana krijgt een vreemdeling de opdracht om kinderen te ronselen voor een risicovolle baan. Hij vindt Prince en Mathilda, twee levendige kinderen, en brengt die naar zijn bende. Al begint hij zijn beslissing in twijfel te trekken uit bezorgdheid hoe dit het leven van de kinderen drastisch zou kunnen beïnvloeden…

de MAKERS kleuren onze zomerfilms

Op zaterdag staan de MAKERS centraal. Zij fungeren als de bouwstenen van onze cinema. Zonder hen geen verhalen. Geen dialoog. Zonder hen geen films. Geen publiek. Zonder hen geen cinema. Ontdek welke straffe MAKERS deze zomer hun favoriete openluchtfilms vertonen: Musto Al Amo, Gloria Boateng, Bockie de Repper, Joke Devynck, Malin-Sarah Gozin, Anthony Nti, Sine Özbilge, Michaël R. Roskam, Supercontent, Griet Teck, Lynn Van Royen en Hendrik Willemyns.

Zij kiezen de film, zij zorgen voor de perfecte soundtrack vooraf en vertellen je graag waarom ze net deze film aan je willen voorstellen.

Anthony Nti
Anthony Nti werd geboren in Ghana en verhuisde op z’n tiende naar België. In 2019 studeerde hij af als filmmaker aan het RITCS in Brussel met de korte film Da Yie. De film won tal van prijzen en greep net naast een Oscarnominatie. Daarvoor had hij zich al laten opmerken met zijn bachelorfilm Boi die op heel wat Belgische festivals met prijzen ging lopen, en ook te zien was tijdens onze Zomerfilm in 2017. Nti won dit jaar de Ensor voor Belofte van het Jaar.

Meer over zijn filmkeuze binnenkort.

De MAKERS i.s.m. deAuteurs.

Zomerfilm: de MAKERS: Elke zaterdag van 3 juli t.e.m. 18 september 2021 vanaf zonsondergang in het parkje aan de Houtkaai.

 

07.08.2021, 20:00