Praktisch

Netwerk Aalst

Houtkaai 15
9300 Aalst

info(at)netwerk-art.be

0032 53 70 97 73

Bezoek

De tentoonstellingen zijn open van woensdag tot vrijdag van 11u tot 17u en op zaterdag en zondag 14u tot 18u.

Filmvoorstellingen elke dinsdag en vrijdag om 20u.

Toegang tentoonstelling

  • € 5 (gangbaar tarief)
  • € 3 (voordeeltarief)
  • € 1,5 (kansentarief)

Het voordeeltarief is geldig voor groepen vanaf 10 personen, -26, +65, werkzoekenden, leerkrachten, UITPAS-houders, oKo-kaarthouders, Herita-leden, BILL- of EYCAkaarthouders.

Een jaarabonnement kost € 30

Een bezoek aan Netwerk Aalst is gratis voor kinderen jonger dan 12 jaar.

In Netwerk Aalst kan u punten sparen voor de UITpas.

Netwerk Film

  • € 6 (gangbaar tarief)
  • € 1,5 (kansentarief)
  • filmkaart € 50 (9+1 gratis). De filmkaart staat niet op naam, dus kom gerust in groep.

Netwerk Aalst is...

Els Silvrants-Barclay en Pieternel Vermoortel – Algemene en artistieke directeurs
Steven Op de Beeck – Algemene en zakelijke directeur

Hans Bocxstael – Coördinator Netwerk Film
Piet Mertens – Curator
Charlotte Van Buylaere – Curator publiek programma

Alicja Melzacka – Assistent Curator (stage)
Alberto Cattani – Assistent Curator (stage)

Sophie Verhulst – Verantwoordelijke communicatie en pers
Kaat Vander Roost – Communicatie Netwerk Film

Jeniffer Vansteyvoort – Planning, dagelijkse coördinatie en zaalhuur
Veerle Coppens – Financiën & HR

Kevin Eylenbosch – Receptie & Administratie
Hendry Mendy – Techniek
Danny Bonnaerens – Onderhoud

Netwerk Aalst is deel van de Coalition of the Willing (samen met Beursschouwburg, Brussel; detheatermaker, Antwerpen en Kunstencentrum Buda, Kortrijk) en The Institute of the Visible (samen met De Appel, Amsterdam en Gräzer Kunstverein, Graz)

Zaalhuur

Alle vragen over zaalhuur kan je stellen aan Jeniffer. Elke aanvraag wordt individueel behandeld.

file

file


Missie

Netwerk Aalst is een internationaal centrum voor hedendaagse kunst en een onafhankelijk filmhuis gevestigd in Aalst. 

Netwerk Aalst produceert nieuw werk van nationale en internationale kunstenaars doorheen een programma van tentoonstellingen, performances, workshops en gesprekken. 

Netwerk Aalst toont in het Filmhuis de beste arthouse films en de klassiekers die je absoluut gezien moet hebben. 

Het hier-en-nu van Aalst vormt het kompas voor de samenwerkingen die Netwerk Aalst opzet met kunstenaars en publieken.

We schreven een longread over onze werking, die je hier kan downloaden.

Visie

Als commissiestructuur die de creatie van (nieuw) artistiek werk ondersteunt, gevestigd in het voormalige industriële hart van Vlaanderen, heeft Netwerk Aalst een tweeledige ambitie:

  • De band die Netwerk Aalst onderhoudt met zijn lokaliteit activeren; deze band inzetten om nieuwe vormen van medeplichtigheid en interactie tussen publiek, kunstenaar en culturele instelling te verbeelden en uit te testen, en daarbij steeds het eigen functioneren te bevragen en bij te sturen;
  • Aan de slag gaan met de veranderende status en verschijningsvormen van artistieke productie vandaag, de noden, voorwaarden en actoren die dit bepalen analyseren en begrijpen, en op basis hiervan oprecht wederkerige en meer integrale vormen van institutionele ondersteuning voor artistieke creatie uitwerken.

Het “lokale” gegeven is voor Netwerk Aalst geen vaststaand begrip, maar een aanleiding om na te denken over de (eigen) situatie in Aalst op twee met elkaar verbonden niveaus: als een hyper-specifieke cluster van noden en verlangens, en tegelijk als een knooppunt van globale hedendaagse discussies en onderwerpen.

Netwerk Aalst structureert zijn programma in episodes, opgetrokken rond langdurige creatie-trajecten met kunstenaars, hun artistieke interesses en motieven. Op deze manier zoekt Netwerk Aalst uit hoe de kunsten en onze culturele instellingen mee aan de basis kunnen liggen van nieuwe gedeelde engagementen in een complex publiek domein.

Geschiedenis en gebouw

Netwerk Aalst heeft haar wortels in het in 1981 opgerichte onafhankelijk socio-cultureel centrum Netwerk, en is opgericht door een groep mensen die in de jaren '70 nauw betrokken waren bij het CSV (Centrum voor Samenlevingsvernieuwing). Netwerk, toen gevestigd in een voormalige groothandel in het centrum van Aalst, programmeerde theater, dans, literatuur, punkmuziek, jazz, en beeldende kunst. Tot de opening van het Cultureel Centrum De Werf in 1989 was Netwerk het enige centrum met een volledig cultureel aanbod in de regio.

Aan het eind van de jaren ’80 herprofileerde Netwerk zich als een laboratorium voor jong artistiek talent. Vooral als concertplek verwierf het centrum een stevige reputatie. De Netwerk Galerij breidde begin jaren ’90 verder uit met de verbouwing van enkele aanpalende huisjes tot intieme tentoonstellingsruimtes.

In 2001 erkende de Vlaamse Gemeenschap Netwerk Galerij als centrum voor beeldende kunst en Netwerk als een volwaardig (podium)kunstencentrum. Beide erkenningen boden de mogelijkheid om te professionaliseren en een nieuw onderkomen te zoeken. Uiteindelijk werd de voormalige Passementerie Van Brulle, een leegstaande textielfabriek op de rechteroever van de Dender, aangekocht. Eugeen Liebaut stond in voor de eerste renovatie van het gebouw.

Met de invoering van het nieuwe Kunstendecreet besliste het bestuur om de Netwerk Galerij en het Kunstencentrum Netwerk te fuseren tot een centrum met focus op beeldende kunst. De optelsom van nieuwe huisvesting en herorganisatie resulteerde in een ingrijpende schaalvergroting. In 2005 kreeg Netwerk / centrum voor hedendaagse kunst een erkenning als beeldende kunsthal.

Eind 2016 namen Els Silvrants-Barclay en Pieternel Vermoortel de algemene en artistieke directie over van Paul Lagring, die sinds het prille begin van Netwerk de leiding had. In 2017 doorliepen zij samen met het Netwerk-team een intensieve transitie die resulteerde in een nieuwe missie en visie, programmastructuur, en interne organisatie. De nieuwe missie stemt zich af op actuele noden in het beeldende kunstenveld, en legt opnieuw sterker de nadruk op Aalst. Netwerk, vanaf nu Netwerk Aalst, zet nog steeds de beeldende kunst voorop, met een sterk engagement voor de productie van (nieuw) artistiek werk. Vanaf 2019 vult Netwerk Aalst deze kunsthalwerking aan met een volwaardige filmhuiswerking.

Het gebouw van Netwerk Aalst heeft een oppervlakte van 2.000 vierkante meter en omvat kantoren, vergaderzalen, een volledig uitgerust atelier, een kunstenaarsverblijf, een café, een bookshop, een cinema-theaterzaal, en 1.200 m2 tentoonstellingsruimtes.