kunstenaar

Alle Kunstenaars

Claire Filmon

Claire Filmon par Gianfranco Rota 06 19

Claire Filmon (1962, Frankrijk) is een danser, improvisator, choreograaf en docent gevestigd in Parijs.

Na een opleiding klassieke dans legde ze zich in 1988 toe op de techniek van Merce Cunningham. Deze ‘Cunningham-techniek’ verlegt de grenzen van het menselijk lichaam aan de hand van een combinatie van choreografie, wiskunde en gebaren die zijn geïnspireerd op alledaagse observaties.

Daarnaast focust Filmon op methoden die zijn gebaseerd op diepgaande analyse, precisie en ontspanning van beweging, zoals de methoden van F.M. Alexander, Mosché Feldenkrais, Irmgard Bartenieff en Bonnie Bainbridge Cohen.

Tijdens haar verblijf in 1990 in de Verenigde Staten werd ze ingewijd in de Horton-techniek door Bella Lewitzky en in improvisatie door Anna Halprin. Ze voltooide haar opleiding door aan de slag te gaan met dansers van het gezelschap van Trisha Brown.

Om haar persoonlijke interpretatie van improvisatie en realtimecompositie te ontwikkelen, put ze uit de tradities van de ‘nieuwe dans’ en in het bijzonder uit de ‘Contact Improvisation’ en het werk van Simone Forti. Sinds 1995 maakt ze en neemt ze deel aan improvisatievoorstellingen in Europa, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Azië.

Claire Filmon en Jeremiah Day zijn verbonden door hun respectievelijke individuele werk met Simone Forti. Ze onderwijzen en delen allebei haar Logomotion-methode.