kunstenaar

Alle Kunstenaars

Collectif Faire-Part

COLLECTIF FAIRE-PART is een ensemble van Belgische & Congolese kunstenaars. Samen willen ze nieuwe verhalen vertellen over Kinshasa, over Brussel en de vele complexe relaties daartussen. De groep werd opgericht door filmmakers Anne Reijniers, Paul Shemisi, Nizar Saleh en Rob Jacobs, toen ze voor het eerst gingen samenwerken in 2016. Vandaag is Collectif Faire-part een iets grotere groep van regelmatige medewerkers tussen België & RDC. Naast filmmaken maken ze foto’s, cureren ze programma’s, geven ze workshops en organiseren ze een tweejaarlijks performancefestival genaamd SOKL.
Stephanie Collingwoode Williams, die de 2 laatste edities van SOKL co-cureerde en mede-organiseerde, voegde zich in 2021 bij de groep.

Collectif Faire-part steunt de principes van de Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) beweging uit Palestina en dringt er bij elke culturele organisatie op aan om deze principes formeel en publiekelijk aan te nemen. Institutionele verklaringen zijn hol zonder de concrete acties die BDS voorstelt. Als een veld deze praktijken niet collectief aanneemt, betekent dat het falen van betekenisvolle solidariteit met het Palestijnse volk.

Componist, kunstenaar en performer Fallon Mayanja onderzoekt alternatieven voor perceptie. Het bouwen van luisteromgevingen is het primaire gebaar dat Fallon’s praktijk en onderzoek definieert. Met een breed begrip van luisteren dat de poreusheid van aanraking, de tastbaarheid van geluid en de ongrijpbaarheid van zicht omvat, mobiliseert Fallon verschillende relaties met onze omgeving en sociale, interrelationele en zelfreflexieve ideeën.

Mawena Yehouessi (ook bekend als M.Y of M/Y) is kunstcurator, schrijver, onderzoeker en kunstenaar uit 1990. Zij werkt vanuit collage, afrofuturisme en zwarte poïethiek; meestal samen met anderen. Opgeleid in (PhD) filosofie, literatuur, projectmanagement en hedendaagse dans, doorkruist M.Y alternatieve realiteiten: ze gebruikt elk project als een potentieel om samen te werken en prospectieve verbeeldingen en bevrijdende methodologieën te bezweren (in plaats van te verkennen).

Victoire Karera Kampire is een Belgische en Rwandese filmmaker en geluidsontwerper.
Centraal in haar artistieke zoektocht staat de notie van afwezigheid die haar films – plaatsen van hallucinerende archieven en experimenten op de grens van documentaire en fictie – vult met spookachtige aanwezigheid.

Anne Reijniers (BE, zij/hij) is filmmaker, fotograaf en boerin, geïnteresseerd in politiek en plantkunde. Naast haar collectieve praktijk met Faire-part onderzoekt Anne het potentieel van collectief tuinieren als een daad van antikapitalistisch verzet.

Paul Shemisi Betutua studeerde film aan Les Ateliers Action, een filmprogramma van INSAS in Kinshasa, DR Congo. Hij werkte aan verschillende films als regisseur, co-regisseur, scenarist, producent en DOP, zoals Bayindo, Faire-part & System K. Paul filmt met geduld en zorg voor de mensen voor zijn camera. Naast filmmaker is Paul Shemisi fotograaf en rapper.

Rob Jacobs (BE, hij/zij) is filmmaker en organisator. Als lid van Collectif Faire-part maakt hij documentaires en is hij curator van een nomadisch performancefestival. Rob geeft ook workshops over mannelijkheid en relationeel geweld voor jongeren.

Voor meer informatie kun je de website bezoeken: Collectif Faire-Part (collectif-fairepart.com)