kunstenaar

Alle Kunstenaars

Helena Araújo

Helena Araújo is een Braziliaanse dans- en performancekunstenaar met een queer identiteit, gevestigd in Brussel, België. Ze gelooft sterk in de kracht van diverse expressies en samenwerkingen, waarbij de grenzen voortdurend vervagen en ruimte ontstaat voor de samensmelting van het poëtische en politieke.

Als danseres en performer heeft Helena verschillende plekken verkend, waaronder internationale steden en festivals. Enkele voorbeelden zijn het Moving Futures Festival in Nederland (2022), het Revolve Performance Art Festival in Zweden (2022), het Seoul International Dance Festival in Zuid-Korea (2018), het Impulstanz Festival in Oostenrijk (2018), Tanec Praha in Praag (2017), het Festival des Arts de Bordeaux in Frankrijk (2018), en het New Baltic Dance Festival in Litouwen (2018).

Helena begon haar dansstudies in Rio de Janeiro (BR). In 2010 kreeg ze de kans om naar Engeland te verhuizen en zich in te schrijven aan de Rambert School of Ballet and Contemporary Dance in Londen (VK). Twee jaar later voegde ze zich bij SEAD-Salzburg Experimental Academy of Dance in Oostenrijk om hedendaagse dans te studeren. In 2014 verhuisde Helena naar België en behaalde ze haar diploma aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen in 2015.

Ze heeft samengewerkt met diverse artiesten, waaronder T.R.A.S.H performance group (NL), Ivo Dimchev (BG), Renan Martins (PT/BR), Petra Tejnorová (CZ), Pietro Marullo (BE/IT) en Martin Talaga (CZ/SK). Daarnaast heeft Helena workshops gegeven op verschillende locaties, zoals Praag (CZ), Tilburg (NL), Reykjavik (IS), Brussel (BE) en Rio de Janeiro (BR).

Hugo Roelandt + Nightlife

film van Jess De Gruyter + performance door Simon Van Schuylenbergh, Helena Araújo en Charlotte Nagel