kunstenaar

Alle Kunstenaars

Juan Pablo Plazas

Juan Pablo Plazas (Bogotá, Colombia, 1987) is een Colombiaanse kunstenaar die sinds 2012 gevestigd is in Brussel, België. Hij omschrijft zijn activiteiten als een soort toevallige etnografie die zich onthult via de omgangsvormen van een kunstpraktijk. Dit betekent dat Juan Pablo voortdurend opzoek gaat naar het onverwachte binnen het schijnbaar voor de hand liggende, naar de overduidelijke zekerheid van het onbegrepene en naar de foute antwoorden op vragen die niemand ooit stelt. Hij is vooral aangetrokken tot toevalligheden, die Juan Pablo beschouwt als de leidraad van elk project dat hij doet, als het enige bewijs dat iets deze wereld samenbindt. Om van deze toevalligheden gebruik te kunnen maken, creëert de kunstenaar strategieën om zichzelf tot ze beschikbaar te maken. Hij gebruikt dezelfde strategieën om sculpturen, performances, installaties, video’s, audiostukken, foto’s, tekeningen of elk ander medium te bouwen die de omstandigheden van een project vereisen.

In 2011 studeerde Juan Pablo tegelijkertijd af in de Anthropologie en Kunst aan de Universiteit de los Andes in Colombia. In 2013 studeerde hij af aan de Masteropleiding van LUCA School of Arts in Brussel. Zijn werk werd al tentoongesteld in:

  • Bureau des Réalités, Brussel, België (2016);
  • SMAK, Gent, België (2017);
  • Chauffeur, Sydney, Australië (2018);
  • Beste 105, Brussel, België (2018);
  • Mieke van Schaijk Galerie, ’s-Hertogenbosch, Nederland (2018);
  • La Centrale, Brussel, België (2021-heden).

Juan Pablo is deel van de Self Luminous Society en het 76.4 project in Saint Gilles, Brussel. In 2019 en 2021 was hij kunstenaar bij Pilar in Brussel, en nu bij Hisk in Gent.