kunstenaar

Alle Kunstenaars

Laurens Dhaenens

Laurens Dhaenens (PhD, KU Leuven) is een postdoctoraal onderzoeker van het Vlaams Onderzoeksfond FWO, aan de Universiteit van Leuven en onafhankelijk curator.

Zijn onderzoek situeert zich op het kruispunt van tentoonstelling studies, global art history en digital art history. In het algemeen focust zijn werk op de circulatie van kunstenaars, kunstwerken en teksten vanaf de negentiende eeuw. Hij is gespecialiseerd in moderne kunst uit Zuid-Amerika, culturele diplomatie en de Belgische kunst.

Hij werkte als curator en assistent-curator bij verschillende instituten, waaronder Museo de Arte de Lima, Galería Ojo Ajeno, Gonzalez y Gonzalez Gallery en Netwerk Aalst. Momenteel bereidt hij voor het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst, Mu.Zee in Oostende een tentoonstelling voor over de artistieke relatie tussen Argentijnse kunst en Belgische kunst tussen 1910 en 1958.

Dhaenens werk is gepubliceerd in Image and Narrative, Caiana Revista académica de investigación en Arte y cultura visual, Revue Histoire de l’art, Revista de História da Arte en RIHA journal. Hij is de redacteur van Art from Latin America, Modern and Contemporary (Lannoo, 2015) en co-redacteur van Kunstkritiek, Standpunten uit België en Nederland in een internationaal perspectief (1985-2010) (LannooCampus 2010).