kunstenaar

Alle Kunstenaars

Melissa Mabesoone

Samen met haar tweelingzus Natasja groeide Melissa op in een boerderij in Nederland, waar ze hun dagen doorbrachten met dagdromen, tekenen, paardrijden en werken op het veld. Ze leerde dat het werk op een boerderij nooit echt af kon zijn en dat ze haar eigen ‘werk’ wilde creëren. Na een inleiding Wijsbegeerte aan de Universiteit Gent, studeerde ze Beeldende Kunst aan het KASK, Gent.

In haar individuele praktijk verkent Melissa verschillende tekstvormen en performance-stijlen. Ze exploreert de grenzen tussen het publieke en private, het banale als politieke entiteit in filosofische en humoristische (video)sketches, ruimtelijke gedichten, performatieve brieven bij o.a. OT301 (Amsterdam), Sale Docks (Venetië), M HKA, Verbeke Foundation, nY magazine. Ze performde voor Dora Garcia, Assaf Gruber, Lies Pauwels & NTGent, en werkte mee aan de gespreksperformances van Peter Aers als performer, scenograaf en co-creator.

Melissa is deel van Engagement, een beweging die seksuele intimidatie, seksisme en machtsmisbruik in de kunsten aanpakt.

Sinds 2012 werkt ze nauw samen met Oshin Albrecht als ‘buren’. Met hun werk kanaliseren ze humoristische, fantasierijke en kritische realiteiten met een sterke visuele en muzikale drive. Door middel van performance, video, tekst, objecten, muzieknummers, fotografie en installatie navigeren ze doorheen ideeën over gemeenschap, huiselijkheid, gender, (kunst)geschiedenis, machtsrelaties en neoliberale fantasieën. Ze maakten hun eerste film Parkways tijdens de Bijlm-Air residentie in Amsterdam, behaalden een postgraduaat aan het HISK en publiceerden Confusion of Tongues by Posture Editions.

In mei 2019 vond in Vooruit (nu 404) een 3-daags programma plaats dat zich richtte op de verschillende aspecten van hun praktijk. Hun cross-over praktijk wordt getoond in zowel beeldende kunst als theater gerelateerde contexten als STUK, Vooruit (404), Pukkelpop, de Brakke Grond, Netwerk Aalst, Galery Am Polylog, Z33, Gouvernement, Buda, Beursschouwburg, Casco, Tatjana Pieters, Veem House for Performance en Theater aan Zee. Van 2020 tot en met 2024 maakt ‘buren’ deel uit van het Europese Netwerk Apap – Feminist Futures via Buda. Dit najaar brengen ze een publicatie uit bij uitgeverij ‘het balanseer’ en vanaf 2023 zullen ze een van de 3 huisresidenten zijn bij Kaaitheater.