kunstenaar

Alle Kunstenaars

Ula Sickle

Ula Sickle (Canada, Polen) is een choreograaf en performer uit Brussel, België. Met een achtergrond in hedendaagse dans werkt ze over disciplines heen, waarbij ze put uit de beeldende kunst of hedendaagse muziek. Hoewel haar werk vele vormen aanneemt, richt ze zich op een choreografische benadering van beweging en op perceptie en receptie, specifiek voor de podiumkunsten. 

Haar interesse in het zoeken naar een alternatief voor de canon van de hedendaagse dans heeft haar ertoe gebracht om op zoek te gaan naar performers die andere bewegingsgeschiedenissen belichamen. Vaak gecentreerd rond sterke performers, zoekt ze naar vormen van choreografisch schrijven, waar de culturele codering en politieke macht van ‘populaire’ dans kan worden onthuld of waar de muzikaliteit en materialiteit van het lichaam zelf centraal kunnen staan. 

Ula studeerde kunstgeschiedenis en semiotiek aan de Universiteit van Toronto en Performance Studies aan Paris VIII, voordat ze naar P.A.R.T.S. Performing Arts Research and Training Studios in Brussel ging. Van 2008-2010 vervolgde ze haar interesse in film door te studeren aan Le Fresnoy, een postgraduaat mediatraject in Noord-Frankrijk. In 2017-18 was ze artist in residence in het Ujazdowski Castle, Center for Contemporary Art in Warschau en Wiels Arts Center in Brussel. Momenteel is ze doctoraatsonderzoeker aan de KU Leuven en Luca School of Arts in Brussel. 

Ula was te zien in vele internationale theaters en festivals zoals Kaaitheater, KVS en Kunstenfestivaldesarts (BE), Wiener Festwochen, Donaufestival (AT), CTM Festival (DE), les Rencontres chorégraphiques internationales de Seine-Saint-Denis, maar ook op podia voor beeldende kunst zoals Serralves Museum (Porto), Wiels (Brussel), Munchmuseet (Oslo), MACBA (Barcelona).    

Ula wordt gesteund door de Canada Council for the Arts en de Vlaamse Gemeenschap. 

  

tentoonstelling

22.03-26.05.2024

Ritual in transfigured time

Carlotta Bailly-Borg, Gaëlle Choisne, Maya Deren, Darius Dolatyari-Dolatdoust, Onyeka Igwe, (LA)HORDE, Ula Sickle, Bárbara Wagner & Benjamin de Burca