Voor kleuter, lager en middelbaar.

Netwerk Aalst is één van de culturele bestemmingen van Cultuurkuur. Scholen kunnen daardoor genieten van gratis openbaar vervoer tot bij ons! Dien voor je bezoek bij Netwerk Aalst een aanvraag in aan de hand van onderstaande knop.

FILMWERKING

MET JE KLAS NAAR DE FILM

Kom met je klas naar de film in Netwerk Aalst en geniet van een fantastische filmervaring. Ook dit jaar selecteerden we samen met JEF de beste films voor elke graad. Er is een aanbod voor kleuter-, lager en middelbaar onderwijs. Schrijf je gauw in voor één van onze 7 filmweken. 

Vind je niet direct je gading of heb je een specifieke vraag? Contacteer ons en we werken het samen uit. 

Voor wie
Er is een aanbod voor kleuter-, lager en middelbaar onderwijs. Er zijn 120 plaatsten in onze cinemazaal.

Prijs
€ 5 per leerling
€ 1,5 met Uitpas
Gratis voor leerkrachten

Wanneer
Op dinsdag en vrijdag zijn er vertoningen om 10 uur en 13.30 uur.

Locatie
Netwerk film, ingang onthaal VTI Aalst, Sinte Annalaan, 9300 Aalst

Eindtermen
JEF maakt kinderen en jongeren filmwijs.
Lesmappen per film zijn beschikbaar.

Inschrijven en meer info: charlotte@netwerkaalst.be

Mamma Boe: op zoek naar thuis
Van Christian Ryltenius en Tomas Tivemark
Duur: 63 min
Nederlands gesproken 

Na een lange reis vanuit Zuid-Afrika landt er een ooievaar op de boerderij van Mamma Boe om er een nest te bouwen. Door zijn komst stelt Mamma Boe zich vragen over haar eigen thuis. Want wat is een thuis eigenlijk? Hoe kan je zeker zijn dat de weide en boerderij waar je woont ook echt je thuis zijn? En is het elders op onze grote wereldbol misschien beter? Haar beste vriend Kraai doet er alles aan om haar te laten zien dat het gras niet groener is aan de overkant, maar dat je wél soms moet verdwalen om de weg naar huis te vinden. 

Thema’s: Anders zijnConflicthantering, Gezin en familie, Identiteit, Natuur en milieu, Pesten, Vriendschap en liefde

Speeldata: di 25/04/2023 en vr 28/04/2023 

Doelgroep: 2de en 3de kleuter  

Ook muizen gaan naar de hemel
Van Denisa Grimmova en Jan Bubenícek
Duur: 87 min
Nederlands gesproken

Na een onverwacht ongeluk komen een jonge muis met een opvliegend karakter en een onzekere vos samen in de dierenhemel terecht. In deze nieuwe wereld moeten ze leren hun natuurlijke instincten te bedwingen om met elkaar de uitdagingen van deze prachtige, maar spannende omgeving aan te gaan. Hun reis is vol gevaren en verrassingen, maar tijdens hun avonturen worden ze de beste vrienden. Ook muizen gaan naar de hemel is een prachtige stop-motionfilm voor de hele familie, over het overwinnen van vooroordelen en de kracht van vriendschap. 

Thema’s: Vriendschap en liefde, Anders zijn, Conflicthantering, Gezin en familie, Identiteit (ik en de wereld), Sprookjes en fantasie, Weerbaarheid, Ziekte en verlies

Speeldata: di 21/03/2023 en vr 24/03/2023 

Doelgroep: 1ste graad lager onderwijs  

Captain Nova
Van Maurice Trouwborst
Duur: 90 min
Nederlands gesproken 

Het jaar 2050. De volwassen vrouw Captain Nova reist terug in de tijd om de wereld te redden van een vreselijke natuurramp. Maar door die tijdreis verandert Nova terug in een meisje van 12. Samen met haar robotje is zij de enige die ons kan behoeden van de apocalyptische catastrofe. Maar wat haar geheimzinnige doel is, weet alleen zij. De sciencefictionfilm geeft een overtuigend dor en beklemmend beeld van Nederland in 2050, maar put ook prachtige beelden uit het typisch Nederlandse landschap van vandaag, vol duinen en velden. Dit spannende en milieubewuste avontuur met veel respect voor de stem van kinderen, won de prijs van Beste Kinderfilm op het Nederlandse Cinekid festival. 

Thema’s: Burgerzin, Conflicthantering, Gezin en familie, Natuur en milieu, Volwassen worden, Vriendschap en liefde 

Speeldata: di 04/10/2022 en vr 07/10/2022

Doelgroep: 2de graad lager onderwijs 

Hitler heeft mijn roze konijn gestolen
Van Caroline Link
Duur: 119 min
Duits gesproken, Nederlands ondertiteld
 

Anna heeft het te druk met schoolwerk en vrienden om te beseffen dat de wereld op springen staat. Overal in Berlijn duiken posters op met de afbeelding van Hitler en de sfeer van oproer hangt in de straten. Wanneer haar vader, een joods journalist, verdwijnt en de familie halsoverkop moet vluchten uit Duitsland, beseft Anna dat het leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Vanaf nu is ze een vluchteling, die nieuwe talen leert en nieuwe vrienden maakt.  

Thema’s: Conflicthantering, Gezin en familie, Historische context, Identiteit (ik en de wereld), Migratie, Onderdrukking, Oorlog, Discriminatie en racisme, Waar gebeurd 

Speeldata: di 13/12/2022 en vr 16/12/2022 

Doelgroep: 3de graad lager onderwijs 

Belle
Van Mamoru Hosoda
Duur: 121 min
Japans gesproken, Nederlands ondertiteld
 

In het echte leven zit de zelfbewuste tiener Suzu wat vast met haar vader in een klein bergstadje. In de virtuele wereld U daarentegen, is ze Belle, een muziekicoon met meer dan 5 miljard fans. Voor de verlegen Suzu is dat een grote uitdaging, zeker wanneer ze het Beest ontmoet – een even fascinerend als angstaanjagend wezen. Het is de start van een virtuele kruisbestuiving tussen Belle en het Beest. Zal Suzu aan het einde ontrafelen wie het Beest écht is? Regisseur Mamoru Hosoda wil jongeren over de hele wereld aanmoedigen om hun eigen toekomst in handen te nemen in deze veranderende samenleving. 

Thema’s: Anders zijn, Burgerzin, Conflicthantering, Gezin en familie, Identiteit (ik en de wereld), (sociale) media, internet, Mishandeling, Onderdrukking, Sprookjes en fantasie, Volwassen worden, Sport, muziek en zelfexpressie, Vriendschap en liefde 

Speeldata: di 15/11/2022 en vr 18/11/2022

Doelgroep: 1ste  graad secundair onderwijs 

Un monde
Van Laura Wandel
Duur: 73 min
Frans gesproken, Nederlands ondertiteld
 

Wanneer Nora naar het eerste leerjaar gaat, ziet ze dat haar grote broer Abel op de speelplaats wordt lastiggevallen. Terwijl haar vader wil dat ze spreekt, wil haar broer dat ze zwijgt. Nora hoopt vooral nieuwe vrienden te maken, waardoor ze voor een verscheurende keuze staat. Een meeslepende duik in het niet zo onschuldige leven op school. 

Thema’s: Anders zijn, Conflicthantering, Gezin en familie, Identiteit (ik en de wereld), Mishandeling, Onderdrukking, Volwassen worden, Vriendschap en liefde 

Speeldata: di 24/01/2023 en vr 27/01/2023 

Doelgroep: 2de graad secundair onderwijs 

Flee
Van Jonas Poher Rasmussen
Duur: 89 min
Deens, Engels, Perzisch, Russisch, Zweeds gesproken, Nederlands ondertiteld
 

Amin arriveerde als niet-begeleide minderjarige in Denemarken vanuit Afghanistan. Vandaag, op 36-jarige leeftijd, is hij een succesvolle academicus en gaat hij trouwen met zijn vriend. Al 20 jaar lang hangt een groot geheim als een donkere schaduw boven zijn leven. Dat geheim wil hij nu voor het eerst delen met een oude vriend. Het waargebeurde verhaal van een man die zijn verleden onder ogen moet zien om een toekomst te krijgen. In deze aangrijpende geanimeerde docu puzzelen we stukje per stukje het verhaal in elkaar van een homoseksuele man die Afghanistan ontvluchtte. Niemand kent zijn exacte verhaal, zelfs zijn partner niet. Toch krijgt de regisseur zijn oude schoolmakker aan het praten. 

Thema’s: Gezin en familie, Historische context, Identiteit (ik en de wereld), Migratie, Onderdrukking, Oorlog, Seksualiteit, Vriendschap en liefde, Waar gebeurd, Weerbaarheid 

Speeldata: di 14/02/2023 en vr 17/02/2023 

Doelgroep: 3de graad secundair onderwijs  

WORKSHOP 

LEREN ANIMEREN MET REKKER 

REKKER biedt klassen de kans om te starten met stopmotion animatie. Dit filmeducatief project stoomt je leerlingen klaar om filmtaal het hele jaar door te gebruiken in de klas en thuis, en past binnen de eindtermen rond Media en ICT. 

De klas werkt gedurende de hele dag samen in de REKKER animatiefilmstudio. Na een inleiding over het medium film ga je met heel de klas aan de slag om een verhaal te verzinnen en een scenario te schrijven. Je leert hoe je een storyboard, personages en decors kan maken. Daarna mag je onder begeleiding van onze artistieke coaches experimenteren met de filmtechniek en oefenen met de software, zodat je al na één intense schooldag helemaal zelf aan de slag kan met stopmotion animatie. REKKER stelt gedurende één week technisch materiaal ter beschikking om je film af te werken in de klas. Dit omvat een draagbare animatiefilmset met belichting, plus een ipad met de nodige software. 

Voor wie
4de, 5de, 6de leerjaar basisonderwijs
1ste graad secundair onderwijs  

Prijs
€ 15 per leerling voor 1 volledige schooldag en 1 week gebruik van technisch materiaal. Leen je technisch materiaal, dan mag je dit onder waarborg gedurende één week gebruiken in de klas. 

Wanneer
Op afspraak 

Eindtermen
ICT & Muzische vorming: media
Digitale competenties en mediawijsheid & culturele expressie 

Inschrijven en meer info: hallo@rekker.be 

WORKSHOP

ATELIER 

Creatief denken is een gezonde attitude die inzetbaar is in elk onderdeel van het dagelijks leven. Het vormen van jouw eigen identiteit is zeer kenmerkend voor leerlingen. We gaan op onderzoek wie we zijn, wat de talenten zijn en hoe die de identiteit bepalen van de leerlingen. In deze workshop trainen de leerlingen vastgeroeste denkpatronen te doorbreken. Met verschillende materialen gaan we aan de slag en maken de leerlingen een zelfportret hoe ze zichzelf zien. Dit kan een collage zijn, een portret, foto… Telkens op maat van de leerling. 

Belangrijk hierbij: de focus ligt niet op het resultaat maar op het proces. 

Aangeboden materiaal
Verf, penselen, tijdschriften, doek, potloden, stift, spraypaint, bubblewrap, papier…
Al het nodige materiaal wordt geleverd door Netwerk Aalst. 

Voor wie
Er is een aanbod voor lager en middelbaar onderwijs.  

Prijs
€ 175 voor 2u workshop. 
Max 25 leerlingen 

Wanneer
Op afspraak 

Eindtermen:
Muzische vorming: Beeld & Attitudes
Sociale vaardigheden: Domein relatiewijzen, samenwerking & gespreksconventies

Inschrijven en meer info: charlotte@netwerkaalst.be 

DYNAMO 

Netwerk Aalst kan jouw partner bij deze aanvraag zijn.
Vragen? Contacteer charlotte@netwerkaalst.be of 053 70 97 73 

20200825_filmkamp_augustus_c_rekkerIMG_6848

© REKKER

broeiklas2_LR

zomerkamp Netwerk Aalst_2 © Bazart

© Bazart

20200825_filmkamp_augustus_c_rekkerIMG_6864

© REKKER

broeiklas_LR