tekst

Food Bridge

Interview met Maureen Duru

De Food Bridge is een vzw die werd opgestart door Maureen Duru. De vzw kijkt naar eetcultuur als een hulpmiddel dat mensen en gemeenschappen over de hele wereld verbindt. De Food Bridge organiseert onder andere seminaries, conferenties en culturele events om op allerlei manieren over het belang van voedsel te praten. Tijdens haar doctoraatstudies deed Maureen Duru onderzoek naar Afrikaanse diaspora’s, voedsel en identiteit. Ze wou enerzijds meer inzicht krijgen in de manier waarop migratie een identiteit kan vormen, maar anderzijds ook in hoe voedsel een cultureel hulpmiddel was. Na haar studies voelde ze het verlangen om nog meer in te gaan op deze onderwerpen en een vzw te starten.  

Samen met Netwerk Aalst richtte de Food Bridge het Humanitas Project op. Het project toonde dat vrouwen van verschillende culturen belang hechten aan dezelfde waarden, en dat één specifieke waarde belangrijk is voor iedereen: voedsel. Iedereen gebruikt voedsel voor dezelfde zaken, maar op een andere manier. In het project praatten de vrouwen over diepgaande onderwerpen zoals zelfmoord, religie, miskramen, en nog veel meer. Maar omdat het gesprek telkens begon vanuit het onderwerp ‘voedsel’, waren ze minder confronterend en werd duidelijk dat iedereen hetzelfde wil in het leven.  

Maureen Duru: “Politiek en religie zullen altijd beladen zijn met negativiteit, maar voedsel niet. Anders zouden er niet zoveel Chinese restaurants zijn: China en het Westen kunnen het op politiek vlak niet goed met elkaar vinden, maar als het op eten aankomt, kijkt niemand daarnaar.” 

De Food Bridge toont dat we allemaal meer op elkaar lijken dan we denken.  

Lees hier het volledige interview met Maureen in het Engels.  

Kijk hier de Humanitas Project film.

10.06.2022