tekst

OPROEP: De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek

Deadline 1 september 2018

Jonge kunstcritici tot 35 jaar worden van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de zesde editie van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek.

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een stimuleringsprijs voor een nieuwe generatie critici en essayisten uit het Nederlandse taalgebied, die schrijft over hedendaagse beeldende kunst.

De prijs is een initiatief van De Appel Amsterdam, Witte de With Center for Contemporary Art Rotterdam, het Mondriaan Fonds, Stedelijk Museum Amsterdam, M HKA – Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, Van Abbemuseum Eindhoven, Cobra Museum voor Moderne Kunst, Netwerk Aalst en M-Museum Leuven.

Met de prijs willen de organisatoren investeren in de toekomst van een hoogstaand Nederlandstalig kunstdiscours dat, zonder verlies van kwaliteit, ook toegankelijk is voor lezers met minder expertise van hedendaagse beeldende kunst.

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek richt zich op jonge schrijvers tot 35 jaar. Naast een geldprijs van € 3.000 in de categorieën Essay en Recensie, krijgen de hoofdprijs winnaars een persoonlijke mentor aangeboden die hen een jaar lang zal begeleiden bij het schrijven en realiseren van nieuwe kritieken. Daarnaast stellen (media)partners van de prijs begeleidingstrajecten, publicatiemogelijkheden en schrijfopdrachten beschikbaar aan de genomineerde critici. De prijswinnende teksten worden gepubliceerd in samenwerking met de mediapartners en gebundeld door De Prijs van de Jonge Kunstkritiek. (Media)partners zijn: De Groene Amsterdammer, Het Parool, Knack, Metropolis M, H ART, Tubelight, Rekto:Verso, Domein voor Kunstkritiek, De Nieuwe Garde.

De jury van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2018 staat onder voorzitterschap van Sacha Bronwasser (auteur, curator en spreker, criticus voor o.a. De Volkskrant) en bestaat verder uit Basje Boer (schrijver en freelance cultuurcriticus, o.a. De Groene Amsterdammer), Vincent van Velsen (freelance criticus en curator, o.a. bijdragend redacteur Metropolis M), Michael Van den Abeele (kunstenaar) en Christophe Van Gerrewey (redacteur De Witte Raaf, professor architectuurtheorie EPFL, winnaar van De Prijs voor Jonge Kunstkritiek 2008).

De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 14 december 2018 in het Cobra Museum voor Moderne Kunst.

Categorieën en Prijzen

Deelname is mogelijk in de categorieën Essay en Recensie. De hoofdprijs in beide categorieën bedraagt een geldprijs van 3.000 euro. De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek biedt jonge kunstcritici de mogelijkheid om hun talenten verder te ontwikkelen en een professionele carrière op te bouwen. Daarom krijgen de winnaars van de hoofdprijs in de categorieën Recensie en Essay ook dit jaar een persoonlijke mentor aangeboden krijgen die hen een jaar lang zal begeleiden in het schrijven en realiseren van nieuwe kritieken.

Onder de genomineerden worden bovendien verschillende extra prijzen aangeboden door (media)partners van de prijs, in de vorm van publicatiemogelijkheden, schrijfopdrachten en begeleidingstrajecten, waaronder:

  • Het Parool biedt alle winnaars in de categorie recensie betaalde schrijfopdrachten aan: De winnaar van de hoofdprijs krijgt commissies ter waarde van €1.800 van de krant, en beide basisprijs winnaars krijgen commissies ter waarde van €500 aangeboden;
  • Het winnende essay zal worden gepubliceerd in De Groene Amsterdammer;
  • Een volledig bekostigd bezoek aan een (buitenlandse) biënnale, tentoonstelling of manifestatie, t.b.v. een betaalde schrijfopdracht voor Metropolis M;
  • Een schrijfopdracht voor de Prix de Rome 2019 via het Mondriaan Fonds;
  • Publicatie op Knack.be van één van de winnende essays;
  • Begeleidingstraject van De Nieuwe Garde, stimuleringsplatform voor essayisten.

Voorwaarden voor deelname

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2018 is bedoeld voor talent onder de 35 jaar. De initiatiefnemers roepen op tot bijdragen die getuigen van het vermogen om op een genuanceerde en verdiepende manier een kritische mening uitdragen. Deelnemers kunnen inzenden in de categorieën ‘essay’ en ‘recensie’.

Inzendingen worden beoordeeld op stijl, coherentie, opbouw, (contextuele) informatie en toegankelijkheid. Gezocht wordt naar inzendingen die op een genuanceerde en verdiepende manier een kritische mening uitdragen en voor zowel een vakpubliek als een bredere groep lezers duiding en betekenis geven aan hedendaagse ontwikkelingen in de beeldende kunst.

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek hecht belang aan diversiteit in de breedste betekenis. Beoordeling en selectie van de prijs gebeurt op basis van geanonimiseerde
teksten.

Zie www.jongekunstkritiek.net voor alle voorwaarden.

Deelnemen aan de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2018 kan door je inzending te mailen naar inzending@jongekunstkritiek.net. De deadline voor inzendingen is 1 september 2018.

30.05.2018