tekst

The Empire of Law

een symposium, een workshop en een film van Daniela Ortiz

Wist je dat er een exacte kopie bestaat van het Brusselse Justitiepaleis in Lima, de hoofdstad van Peru?

The Empire of Law is een kritisch beeldend onderzoek van kunstenaar Daniela Ortiz naar de relatie tussen recht, rechtvaardigheid en kolonialisme. Het onderzoek vertrekt van het Brusselse Justitiepaleis en de kopie ervan die werd gebouwd in Lima. Het project analyseert de architectuur, de geschiedenis en de context van beide gebouwen, en toont op deze manier hoe ons systeem van recht een hand heeft in het onstaan van koloniale en racistische structuren.

Doorheen onze geschiedenis diende de wet als een legitimerend instrument voor koloniale praktijken. Ook vandaag gebruiken we het idee van rechtvaardigheid om een gewelddadig migratiebeleid goed te keuren. Met dit idee in haar achterhoofd, spreekt Daniela Ortiz over ‘Empire of Law’, of een imperium gevormd door wetten, die is uitgebouwd vanuit Europa, en diep geworteld is in het koloniale verleden. In dit imperium is elke vorm van rechtvaardigheid tegenover (ex-)kolonies en personen met een andere achtergrond afwezig.

The Empire of Law *is samenwerking op lange termijn tussen Daniela Ortiz en Netwerk Aalst. Het project bestaat uit een symposium, een workshop en een film (première voorjaar 2019).

The Empire of Law maakt deel uit van het project Global South, een samenwerking met de Kadist Art Foundation (met Natasa Petresin Bachelez) en Contour 9, Biënnale voor bewegend beeld.

29.06.2018

kunstenaar

Daniela Ortiz